U Brazilu se i policija priprema za Svjetsko prvenstvo: Okupirali sirotinjsku četvrt u Riju

U SKLOPU operacije smanjenja kriminala pred Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. i Olimpijske igre 2016. godine, brazilske sigurnosne snage okupirale su jednu od najvećih sirotinjskih četvrti u Rio de Janeiru.

Otprilike 800 specijalaca i policajaca ušle su u četvrt Mangueira bez da su morali ispaliti ijedan hitac, jer su svoj dolazak prethodno najavili. Operacija je izvršena u zoru, a uključivala je oklopna vozila i helikoptere.

Prema novinama O Globo, helikopteri su bacali letke s fotografijama traženih kriminalaca. Neki leci su na sebi imali napisane telefonske brojeve specijalnih snaga, kako bi stanovnici mogli dojaviti informacije o dilerima droge i oružja. Prema BBC-jevom dopisniku, većina žitelja favele surađivala je s policijom, jer se i sami žele riješiti dilera.

On tvrdi kako vlasti u Riju danas pokušavaju zadobiti povjerenje stanovnika siromašnih četvrti i s njima ostvariti suradnju, za razliku od prošlih vremena kada su siromašni žitelji policiju vidjeli kao neprijatelja koji ih je desetljećima zlostavljao.

Inače, Mangueira je favela u blizini najpoznatijeg svjetskog stadiona Maracane, gdje će se igrati i finale Svjetskog prvenstva. To je ujedno i već 18. favela koju su vlasti okupirale u posljednje vrijeme.

Pročitajte više