U Britaniji još uvijek na snazi "kritična" razina sigurnosti

DAN NAKON što je u Velikoj Britaniji suzbijen dosada najambiciozniji pokušaj masovnog terorističkog ubojstva, službena razina sigurnosti u toj zemlji je još uvijek "kritična", ali mediji su dobili vremena da javnost opskrbe s mnogim detaljima vezanim uz zavjeru, njene sudionike i način njenog sprječavanja.

Britanski mediji tvrde da su u svezi sa zavjerom uhićeno 24 osobe. Od njih je 19 osumnjičenika identificirano, a njihovi bankovni računi zamrznuti. Popis tih osoba je objavila Banka Engleske. Na temelju podataka doznalo se da najstariji osumnjičeni terorist ima 35, a najmlađi 20 godina.

Američke TV-postaje su, pak, objavile imena trojice vođa terorističke skupine – Rashid Rauf, Mohammed al-Ghadra i Ahmed Al-Khan.

Jedan od osumnjičenih terorista, 22-godišnji Wahid Zaman, privukao je pažnju britanskog tabloida "Sun". Njegova sestra je novinarima izjavila kako se mladi Zaman često susretao s Georgeom Gallowayem, ekstremno lijevim britanskim političarom i zastupnikom Parlamenta poznatim po žestokoj kritici rata u Iraku i politike premijera Tonyja Blaira. Gallowayev ured je na to reagirao najoštrijim demantijem.

Također su objavljeni detalji o tome da je prije nekoliko dana obavljeno uhićenje 7 osoba u Pakistanu, za koje se vjeruje da su sudjelovali u zavjeri. Pakistanske vlasti tvrde da su uhitile još dvije osobe koje su potpomagale teroriste.

Ono što posebno uznemirava britanske vlasti jest činjenica da se među teroristima našla i jedna žena – majka jednogodišnjeg djeteta, kojoj je policija dozvolila da zajedno s njim bude pritvorena.

Američki izvori, pak, tvrde da policija traga za najmanje pet sudionika terorističke zavjere koji su na slobodi. Britanski policijski izvori za Sky News tvrde da su "glavni igrači" ipak u njihovim rukama.

Teroristi su, prema policijskim izvorima, za dva dana planirali generalnu probu svog plana, odnosno vidjeti mogu li se zaobići sigurnosne mjere. Ukoliko bi proba uspjela, u zrakoplove bi se ukrcali za tjedan dana.

Da je plan bio u posljednjoj fazi, svjedoče i navodi ABC News kako su najmanje dvojica članova skupine već bili napravili "mučeničke snimke" u kojima su objasnili razloge sudjelovanja u toj samoubilačkoj akciji.

Međutim, njihov plan, kako tvrdi cijeli niz izvora, nije imao šanse ne samo zato što su mjesecima ranije bili podvrgnuti praćenju i prisluškivanju od strane policijskih službi, nego i zato što se u njihovim redovima nalazio policijski agent-provokator.

D.A.

Pročitajte više