Na britanskom vojnom aerodromu vrućina topi pistu, letovi odgođeni

Foto: EPA

BRITANSKO Kraljevsko ratno zrakoplovstvo (Royal Air Force, RAF) obustavilo je letove iz svoje najveće zračne luke nakon što se pista navodno otopila zbog vrlo visokih temperatura.

RAF Brize Norton u Oxfordshireu bio je prisiljen preusmjeriti promet na druge aerodrome zbog sigurnosnih problema, rekao je glasnogovornik. Sky News navodi da je do te odluke došlo jer se asfalt piste otopio na vrućini.

RAF je u priopćenju potvrdio da su letovi preusmjereni jer nisu mogli sigurno poletjeti sa zračne luke Brize Norton. Dodao je da ovaj problem nije ometao djelatnosti vojske.

"Ova situacija nije imala utjecaj na operacije RAF-a"

"Tijekom ovog razdoblja ekstremnih temperatura sigurnost leta ostaje glavni prioritet RAF-a pa zrakoplovi koriste alternativne aerodrome u skladu s davno utvrđenim planom. To znači da ova situacija nije imala utjecaj na operacije RAF-a", stoji u priopćenju.

Brize Norton nalazi se u području Britanije za koje je izdano crveno upozorenje zbog ekstremnih vrućina. Očekuje se da će danas temperature dosegnuti 35 stupnjeva Celzijevih. Pista u ovoj bazi obično radi 24 sata dnevno i glavna je britanska luka za obrambeni zračni prijevoz.

Pista se otopila i na zračnoj luci Luton

Letovi su zbog otapanja piste obustavljeni i u zračnoj luci Luton, a zrakoplovi su preusmjereni na obližnji Stansted, piše Independent.

"Nakon današnjih visokih temperatura na površini piste identificirana je deformacija. Odmah smo pozvali inženjere i popravci na pisti su u tijeku kako bismo nastavili s radom što je prije moguće", objavila je zračna luka Luton na Twitteru.

Britaniju čeka 41 stupanj Celzija?

Velika Britanija mogla bi ovaj tjedan imati najtopliji dan u povijesti jer se očekuje da će se živa u termometru popeti na 41 stupanj Celzija.

U ponedjeljak je bio 38.1 stupanj u Santon Downhamu u Suffolku što je najtopliji dan u toj zemlji ove godine. Meteorološka služba izdala je crveno upozorenje za ponedjeljak i utorak za većinu Engleske, od Londona do Yorka i Manchestera.

Dosadašnja najviša temperatura u Ujedinjenom Kraljevstvu bila je 38.7 stupnjeva Celzijevih u Cambridgeu 2019.

Klimatske promjene i toplinski valovi

Toplinski valovi postali su češći, intenzivniji i traju dulje zbog klimatskih promjena nastalih ljudskim djelovanjem.

Svijet se već zagrijao za oko 1.1 Celzijev stupanj od početka industrijske ere, a temperature će nastaviti rasti ako se vlade diljem svijeta ne odluče na ambicioznije smanjenje emisija ugljika, upozoravaju stručnjaci.

Klimatska znanstvenica Eunice Lo sa Sveučilišta u Bristolu rekla je za BBC da su "veće temperature znak klimatskih promjena" i da se u Velikoj Britaniji 2000 smrtnih slučajeva godišnje može pripisati toplinskim valovima.

Pročitajte više