U britanskom muzeju će izložiti misteriozni rimski objekt. Ne zna se čemu je služio

Foto: Norton Disney History and Archaeology Group

Misteriozni predmet iz rimskog razdoblja koji su pronašli amateri arheolozi bit će izložen prvi put, i to u muzeju u Lincolnshireu. Radi se o jednom od 33 dodekaedra pronađenih u Britaniji. Iskopan je u Norton Disneyju, blizu Lincolna, 2023. godine. Također je jedan od najvećih takve vrste – visina mu je oko 8 cm, a teži 245 grama. 

Dodekaedar je geometrijsko tijelo omeđeno s dvanaest ploha u obliku peterokuta. Ovaj drevni objekt iskopala je skupina lokalnih volontera. Richard Parker, tajnik Grupe za povijest i arheologiju Norton Disneyja, kazao je da im je bila privilegija rukovati predmetom starim oko 1700 godina. 

"Znanstvenici još ne znaju o čemu se točno radi"

"Znanstvenici unatoč mnogim provedenim istraživanjima rimskih dodekaedara još uvijek ne znaju o čemu se točno radi i za što su se koristili. Tu nam može poslužiti jedino mašta. Možda su se upotrebljavali tijekom rituala, u religiozne svrhe ili kao magija. Ne znamo. Pronašli smo ga na vrhu brda u nekoj vrsti velike jame. Izgleda da su ga tamo pokopali namjerno", kazao je Parker, a prenosi BBC.  

Neki dodekaedri datiraju čak iz 1. stoljeća, a diljem Europe pronađeno ih je više od stotinu. Stručnjaci pretpostavljaju da su vjerojatno povezani s rimskim ritualima i religijom ili da se radi o nekoj vrsti alata, ali je problem u tome što se ne spominju ni u jednom rimskom tekstu.

Volonteri se planiraju vratiti na područje gdje je pronađen u nadi da će otkriti još dodatnih nalaza koji bi mogli rasvijetliti misterij. Prema nekim teorijama, dodekaedri su se možda koristili za mjerenje, kao kalendari, oružje ili alat, no Parker se ne slaže s tim hipotezama.

Možda se koristio u magičnim ritualima?

"Objekt nije bilo lako oblikovati te je krhke teksture. Rimljani su potrošili puno vremena i energije da izrade naš dodekaedar, tako da nije korišten u svjetovne svrhe. Nemaju standardnu veličinu, stoga ne mogu služiti kao uređaj za mjerenje. Na njima nema znakova istrošenosti, tako da ih nisu koristili kao alat", navodi Grupa za povijest i arheologiju Norton Disneyja.

Belgijski znanstvenici iz Galo-rimskog muzeja smatraju da su Rimljani možda koristili dodekaedre u magičnim ritualima, što bi moglo objasniti zašto ih nema u povijesnim zapisima. Naime, kada je Rimsko Carstvo prihvatilo kršćanstvo, uvedeni su zakoni kojima se zabranjuje prakticiranje magije, odnosno čarobnjaštva.

Vlasti će dodekaedar Nortona Disneyja od subote izložiti u Lincolnovom muzeju u sklopu gradskog Festivala povijesti. Uz pogled na ovaj tajanstveni predmet, posjetitelji mogu saznati i više o rimskoj prošlosti tog područja.  

Pročitajte više