u čakovcu obilježen svjetski dan roma

Svečanom akademijom koju je danas u Centru za kulturu u Čakovcu priredila krovna zajednica Roma Bajaša Hrvatske, obilježen je 8. travnja, Svjetski dan Roma.

Osim romskih učenika u prigodnom programu sudjelovali su i članovi Kulturno-umjetničkoga društva "Črne strele" iz Praga kod Trovca, najvećega romskog naselja u Međimurju s 1400 stanovnika.

Gradonačelnici Čakovca Branko Šalamon i Murskog Središća Dražen Breglec kao i dužnosnici romskih udruga Josip Balog, Goran Đurđević, Željko Balog i Vladimir Šehović ukazali su na važnost nacionalnog programa za Rome, čiji je nacrt u javnoj raspravi.

Upozorili su da i sami Romi moraju značajno pridonijeti predškolskom obrazovanju, školovanju djece, zapošljavanju, komunalnom uređenju romskih naselja i cjelokupnoj socijalizaciji i društvenoj integraciji.

Tijekom dana posebna svečanost u povodu Svjetskog dana Roma bit će održana u Osnovnoj školi u Murskom Središću, koju priređuje Udruga Roma Bajaša Međimurja, te u Osnovnoj školi u Kuršancu, gdje su organizatori Udruga "Romi za Rome Hrvatske" i Gradsko poglavarstvo Čakovca.

Od 9463 Roma u Hrvatskoj, njih 2887 ili 30,5 posto, živi na području Međimurske županije.

Pročitajte više