Britanci pokreću kampanju za cijepljenje djece protiv ospica, ima sve više oboljelih

Foto: Shutterstock

Britanija pokreće kampanju cijepljenja djece, priopćile su zdravstvene vlasti, upozoravajući na pad procijepljenosti dok se zemlja suočava s pogoršanjem epidemije ospica.

Rutinska imunizacija djece u Britaniji protiv zaraznih bolesti uključujući ospice, zaušnjake, rubeolu, difteriju i dječju paralizu, postupno je padala tijekom proteklog desetljeća, što se još dodatno pogoršalo  nakon pandemije covida.

Prošle godine UNICEF je ustvrdio da su ljudi diljem svijeta izgubili povjerenje u važnost rutinskih cjepiva u djetinjstvu tijekom pandemije. Kao uzrok navedene su dezinformacije, sve manje povjerenje u vlade kao i političke polarizacije koje su dovele do sve većeg oklijevanja roditelja u vezi sa cijepljenjem djece.

Kreće kampanja

Od sljedećeg tjedna u Britaniji počinje oglašavanje važnosti cijepljenja u raznim medijima, uključujući televizijsku kampanju koja prikazuje djecu koja roditelje podsjećaju na rizik propuštanja cjepiva, objavila je Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA).

"Potreban nam je hitan porast cijepljenja u djetinjstvu kako bismo zaštitili naše zajednice", poručila je izvršna direktorica UKHSA-e Jenny Harries.

"Još uvijek postoji velik broj djece u nekim područjima koja su i dalje nezaštićena od bolesti koje se mogu spriječiti... Ako se procijepljenost ne poveća, počet ćemo viđati ozbiljne bolesti koje su bile skoro iskorijenjene", upozorava Harries.

U četiri tjedna preko 180 novih slučajeva

Kampanja kreće usred porasta infekcije ospicama u Engleskoj, pri čemu se broj prijavljenih slučajeva od 1. listopada popeo na 650, priopćila je UKHSA. U samo posljednja četiri tjedna prijavljeno je više od 180 novih slučajeva.

Podaci UKHSA-e pokazuju da je u Engleskoj bila najkritičnija 2021. godina kada su roditelji najviše odbijali cijepiti djecu protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR).

Od tada se stanje samo malo oporavilo, ostajući ispod cilja Svjetske zdravstvene organizacije o 95-postotnoj procijepljenosti, potrebnoj za stvaranje kolektivnog imuniteta. 

Pročitajte više