u četvrtak izbor NOVog INTENDANTa RIJEČKOG HNK-a

Riječko Gradsko vijeće na svojoj sjednici u četvrtak, 19. prosinca, trebalo bi odabrati novog intendanta riječkog HNK ´Ivana pl. Zajca´ između dvoje kandidata, Mani Gotovac i Bojana Šobera.

Sadašnjem intendantu, Srećku Šestanu, mandat istječe 29. ožujka sljedeće godine, a nije se želio kandidirao za reizbor na mjesto intendanta, ne navodeći razloge za to.

Povjerenstvo imenovano ispred riječkog Gradskog vijeća - na čijem je čelu članica riječkog Gradskog poglavarstva zadužena za kulturu, Maja Franković - utvrdilo je da su oba kandidata, Gotovac i Šober, koji su se jedini prijavili na natječaj za novog intendanta, zadovoljili sve uvjete natječaja.

Nakon toga je Odbor za izbor i imenovanja Gradskog vijeća trebao donijeti mišljenje o kandidaturama, odnosno vijećnicima predložiti jednog od dvoje prijavljenih. Međutim, na sjednici prošlog tjedna Odbor nije donio takvo mišljenje pa će vijećnici raspravljati o kandidaturama i glasovati bez njegova prijedloga.

Mani Gotovac sada radi kao dramaturg u kazalištu ´Gavella´ u Zagrebu, bila je na čelu splitskog HNK tijekom jednog mandata te zagrebačkog Teatra andTD.

Bojan Šober je član Opere riječkog HNK, a godine 1998. bio je v.d. intendanta riječkog HNK.

Nakon prijave to dvoje kandidata uslijedile su reakcije, među kojima i ravnatelja Talijanske drame u HNK ´Ivana pl. Zajca´ Sandra Damianija. On se usprotivio imenovanju oboje kandidata, zamjerivši Mani Gotovac što u predloženom programu četverogodišnjeg rada riječkog HNK ni jednom nije spomenula Talijansku dramu. Također navodi kako se načelno protivi i imenovanju Bojana Šobera.

Operni solist riječkog HNK i predstavnik Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Mirko Čagljević, također se usprotivio imenovanju Mani Gotovac navevši kako je ona najavila da će dovesti ´pet-šest svojih suradnika iz Zagreba´. Čagljević je rekao kako se u riječkom HNK ´intendanti mijenjanju da se ne bi ništa promijenilo´ te da se često ´troše sredstva za nepoznate umjetnike koji su često i početnici, a umjetnici iz kuće su samo smetnja´.

Inače, u svom programu Mani Gotovac inzistira na razvoju riječkog HNK kao različitog od drugih u Hrvatskoj. Traži veća financijska ulaganja, nudi postavljanje velikog broja premijera, među kojima su u većem dijelu suvremena djela. Uz to, traži popunu glumačkog ansambla, upozoravajući na nedovoljnost sadašnje postave.

Bojan Šober je koncipirao svoj program na razvoju riječkog HNK do 2007. godine, odnosno kraja mandata kada bi program trebao kulminirati usporedno s pripremama Rijeke za domaćinstvo Mediteranskih igara. Naglasio je i da Grad Rijeku treba biti odgovoran za podizanje standarda zaposlenika HNK-a i te kazališne kuće, kako bi se omogućilo da ´ispodprosječna primanja prestanu biti izgovorom za nerad i nedisciplinu´.

Kako je najavljeno, dok se bude odabirao novi intendant riječkog HNK ´Ivana pl. Zajca´ pred vratima Gradske vijećnice prosvjedovat će zaposlenici tog kazališta jer će se na istoj sjednici izglasavati i gradski proračun za sljedeću godinu.

Naime, predstavnici zaposlenika riječkog HNK-a, uključujući i najvažnije umjetnike ove kuće, na nedavnoj konferenciji za novinstvo ocijenili su da su sredstva iz proračuna namijenjena ovoj kazališnoj kući, nedovoljna te će i dalje primati najniže plaće od svih HNK-a u Hrvatskoj. Najavili su i daljnje akcije, poput sjedenja na pozornici ili štrajka, ako im se plaće ne izjednače s onima ostalih korisnika gradskog proračuna.

Pročitajte više