u cresu počeli "dani frane petrića"

Dvanaesti "Dani Frane Petrića", u organizaciji Hrvatskog filozofskog društva, počeli su danas u Cresu, a na njima će do 26. rujna sudjelovati 90ak znanstvenika iz 14 država. L

U sklopu ovogodišnjih Petrićevih dana održavaju se dva međunarodna simpozija - "Demokracija i etika" i "Petrić-platonizam-aristotelizam".

Za simpozij "Demokracija i etika" prijavilo se 70-ak sudionika koji će, uz ostalo, podnijeti referate o ljudskih pravima i sukobima u modernom društvu, globalizaciji i svjetskom etosu, etičkim antinomijama demokracije i etičkom selekcionizmu.

O filozofskom pojmu "plemenite laži" i njegovoj ulozi u politici govorio je Henning Ottmann, s muenchenskoga Instituta za političke znanosti "Geschwister Scholl" Sveučilišta Ludwiga Maximiliana.

Ottmann ističe da su "plemenite laži", koje je još Platon dopustio filozofima-kraljevima, pod uvjetom da se radi za dobro onih kojima se laže, višestruko prisutne u demokratskim društvima. No, istodobno ih smatra odgovornima za razaranje demokratske javnosti i za pojavu gubitka političkog povjerenja (građana u političare).

Tim referatom i ostalima koji slijede želi se otvoriti rasprava o suvremenim problemima demokracije i etike u kontekstu globalizacijskih procesa. To je pitanje koje jednako zaokuplja zapadna društva liberalne provenijencije i društva u izgradnji demokratskih institucija, rekao je predsjednik Programskog odbora "Dana Frane Petrića" Pavao Barišić.

Izrazio je nadu da će seminar koji se održava u vrijeme predizborne kampanje pridonijeti demokratskim procesima u Hrvatskoj.

Filozofski skup otvorio je gradonačelnik Cresa Gaetano Negovetić. "Mi Crešani ponosni smo što je Cres iznjedrio Franu Petrića, klasika filozofske misli, svjetskog znanstvenika svojeg vremena", rekao je Negovetić dodavši da Petrić nije mogao zaboraviti svoje korijene iako je većinu znanstvenih radova ostvario izvan Cresa.

Skup se održava pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, a uz potporu ministarstava znanosti i tehnologije i kulture, te grada Cresa. Ove godine u potporu su se uključile i dvije njemačke zaklade - Alexandra von Humboldta i Hannsa Seidela.

(Hina) mv sp

Pročitajte više