U Crnoj Gori mala djevojčica oboljela od ospica, stručnjakinja: "Moramo se spremati za epidemiju"

Foto: Hina, 123rf

U CRNOJ Gori potvrđen je prvi slučaj obolijevanja od ospica, javljaju crnogorske Vijesti.

O tome je javnost na izvanrednoj konferenciji obavijestio direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. Riječ je o djetetu starom godinu i dva mjeseca koje je u Crnu Goru stiglo iz Srbije prije tjedan dana.

Mugoša kaže kako ovo nije iznenađenje s obzirom na to da u Crnoj Gori pada procijepljenost. Roditelji oboljelog djeteta imaju još dvoje djece. Od ukupno trinaest članova obitelji za četvero postoje dokazi da su cijepljeni. Oboljelo dijete je hospitalizirano i izolirano.

Direktorica Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Sonja Milašinović otkrila je da se radi o djevojčici. Tegobe je imala pet dana prije hospitalizacije.

"Od samog postavljanja sumnje na ospice mi smo u komunikaciji s ekipama epidemiološke službe. Nivo opreza u dječjoj bolnici je na visokom nivou, moramo se spremati na hipotetički moguću epidemiju. Spremni smo i vodimo računa o osoblju koje će biti u kontaktu s oboljelim, vodimo računa i o tome. Dijete prima simptomatsku terapiju", kazala je Milašinović.

Dodala je kako je djevojčica stabilno, ali i da su moguće komplikacije.

U Srbiji epidemija, u Hrvatskoj pada procijepljenost


Ovo nije prvi slučaj pojave ospica u susjedstvu. U Srbiji je već službeno potvrđeno obolijevanje preko 1320 osoba.  Kod više od 130 osoba utvrđene su teške komplikacije, uglavnom upale pluća, a mediji javljaju da su tri do sada umrle. Najviše slučajeva zabilježeno je u Beogradu, no žarišta su potvrđena i u Pirotu, Vranju, Surdulici, Aleksincu, Leskovcu i Bojniku. Od 185 zaraženih u Beogradu, kod kojih je poznat cijepni status, samo njih sedmoro dobilo je dvije potrebne doze cjepiva. Američki State Department preporučio je građanima SAD-a da ne putuju u Srbiju.

>> Opasnost od epidemije ospica u Hrvatskoj - kako smo postali tako glupi

Istovremeno, u Hrvatskoj već godinama pada procijepljenost. Primjerice, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema zabilježenih slučajeva pojave zarazne bolesti ospica, ali je razina procijepljenosti među najnižima u Hrvatskoj te postoji visok rizik od epidemije, istaknuto je u prošlu srijedu na konferenciji za medije predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije, Opće bolnice Dubrovnik te županijskog i državnog Zavoda za javno zdravstvo.

U zadnjih šest godina, kako kažu podaci HZJZ-a, broj cijepljene djece cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MPR), čija se prva doza daje djeci u drugoj godini života, smanjio se šest posto.


Do 2011. godine postotak cijepljene djece u toj dobi uglavnom se kretao oko 96 posto, nakon čega počinje opadati, da bi 2016. broj cijepljenih pao na 90 posto.

Najveći pad zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je 2016. prvu dozu cjepiva primilo svega 64,4 posto djece, te u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje se te godine cijepilo 70 posto djece u drugoj godini života.

Lošiju procijepljenost bilježe i Osječko-baranjska (86,3 posto), Primorsko-goranska županija (84,2 posto) i Istarska županije (90 posto), dok je procijepljenost u ostalim županijama iznad 90 posto.

Neke županije ne bilježe pad, pa su tako najveću procijepljenost kod male djece u 2016. imale Koprivničko-križevačka (98,1 posto), Varaždinska (97,4 posto), Šibensko-kninska (97,4 posto) i Sisačko-moslavačka županija (97,4 posto).
 

Pročitajte više