Policija pojačala mjere, na dalmatinskim cestama poginulo 13 osoba u šest mjeseci

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

NA CESTAMA Splitsko-dalmatinske županije u prvoj polovici lipnja poginulo je šest osoba, a u prvih pet mjeseci ove godine smrtno je stradalo sedam osoba. Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić naglasio je kako već godinama bilježe veće brojke poginulih zbog turističke sezone i povećanog broja vozila na cestama. Prošle godine do zadnjeg dana kolovoza na cestama je poginulo 16 osoba, stoga je, kako kaže, današnja brojka od 13 svojevrstan apel svim sudionicima u prometu. 

"Teško je govoriti o statistikama kada su u pitanju ljudske žrtve, no ovaj nas podatak potiče na dodatan oprez, angažman i veću transparentnost. Smatram da su mediji ključan partner u našoj bitci za sigurniji promet. Nalazimo se pred kulminacijom turističke sezone i vidljiv je porast broja gostiju u turističkim destinacijama, pa tako i vozila na cestama", rekao je načelnik Marendić i dodao kako unatoč angažiranosti u nadzoru i kontroli prometa nije postignut učinak. 

Kako bi smanjili broj prometnih nesreća i samim time smrtne ishode, načelnik Marendić navodi da provode pojačanu kontrolu prometa u kojoj gotovo svakog vikenda izdvoje oko 60 osoba pod utjecajem alkohola. 

"Zadovoljni smo i svjesni da se takvim aktivnostima spašavaju ljudski životi, uklanjajući potencijalno opasne sudionike u prometu. Međutim, nakon vikenda u kojem imate tri ili četiri poginula cijenimo da je vrijeme da pozovem sve koji mogu pomoći te da pošaljemo apel svim sudionicima u prometu da moraju imati razvijenu svijest o opasnostima neodgovornog ponašanja."

Unatoč intenzivnom radu bilježe porast broja nesreća

U prvih šest mjeseci ove godine, uz 13 smrtno stradalih, s teškim tjelesnim ozljedama u prometu završilo je 118 soba. Voditelj službe prometne postaje Split Siniša Mihanović nije zadovoljan rezultatima koje policija postiže na cesti. 

"Od početka godine u 150 dana gotovo 200 je osoba iz prometa zadržano i uhićeno. Dakle, više od jedne osobe po danu. U protekle dvije i pol godine, nakon promjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, privremeno je oduzeto oko 70 vozila, od tih 70 u konačnici je pravomoćno oduzeto sedam", rekao je Mihanović te dodao da su tako pokazali počiniteljima prekršaja što će i dalje nastaviti raditi. 

Kada se radi o onima koji izazivaju prometne nesreće, Mihanović kaže da je teško precizirati jesu li to vozači s više ili manje iskustva, kao i radi li se o recidivistima ili osobama koje su prvi put počinile kazneno djelo. 

"Smrtno stradavanje na otoku Visu u nedjelju je uzrokovao vozač od 89 godina koji nije imao prometnih prekršaja. Također, vozačica od 44 godine je na obilježenom pješačkom prijelazu udarila pješaka koji je dobio teške i po život opasne ozljede te ne znamo hoće li se oporaviti", ispričao je Mihanović te dao i primjer recidivista na prometnicama. 

"U Trogiru je prije dva mjeseca mladić s više prekršaja udario u stablo i u smrt odveo sebe i svog suvozača. Svima nama, i meni se događa prometna nesreća, ali pitanje je tolerancije i opće odgovornosti u cestovnom prometu. Jedno je kad se dogodi nesreća s 50 kilometara na sat ili 120. Precjenjujemo svoje sposobnosti - svi to dobro znamo, ali pitanje je želimo li priznati."

Načelnik pozvao počinitelja iz Muća da se preda

Službenici policijske postaje još nisu pronašli nepoznatog vozača koji je kasno u noći 17. lipnja u Muću usmrtio pješaka i udaljio se nepoznatim vozilom s mjesta nesreće. U cilju pronalaska vozača načelnik Marendić pozvao je sve građane da se jave policiji te poslao poruku počinitelju.

"Vrijeme je da se savjest probudi i da vozač odgovara za ono što je počinio. Tako će donijeti mir sebi i obitelji žrtve. Mi ulažemo maksimalan napor i uključeno je više od 50 službenika u kriminalističko istraživanje s ciljem da se kakav-takav mir donese u obitelj koja je izgubila člana."

Iz policije poručuju kako unatoč svim radnjama nisu zadovoljni rezultatima koje postižu te kažu da prihvaćaju sve kritike i nastavljaju s provođenjem potrebnih mjera. Zbog pojačanog prometa za vrijeme turističke sezone sudionike prometa pozvali su na brigu za vlastitu sigurnost jer će na taj način brinuti i za ostale sudionike u prometu.

Pročitajte više