u Đakovštini 19 zaraženih trihinelom

Trihinelozom u Đakovštini zaraženo je 19 ljudi od kojih je 10 smješteno u Kliničkoj bolnici u Osijeku, kazao je kasno popodne voditelj Epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo Osječkobaranjske županije dr. Ivan Valek.L

Svi zaraženi jeli su svinjsko meso prerađeno u obitelji Ivice Barišića u Dragotinu, koja je u studenom zaklala pet domaćih i dvije divlje svinje i od njihova mesa pripravila kobasice za koje je županijski Zavod za javno zdravstvo jučer utvrdio prisutnost trihinele.

Dvije divlje svinje Barišići su nabavili u matkovačkom lovištu. Danko Radoš, upravitelj đakovačke Šumarije, koja gospodari tim lovištem, ističe da su životinje bile pregledane na trihinelu i da je nalaz bio negativan. Dodaje da se trihinela u tom lovištu nije pojavila već 15 godina.

Zbog oprječnih izjava vlasnika mesa, koji tvrde da su na pregled dali meso svih sedam svinja i da je nalaz bio negativan, te veterinara koji tvrde da nije pregledano svih sedam uzoraka mesa te da se ne zna je li trihinelom zaraženo meso domaćih ili divljih svinja, u slučaj se danas uključila policija. Po riječima glasnogovornika osječko-baranjske Policijske uprave Stipe Rimca djelatnici kriminalističke policije zajedno će sa Zavodom za javno zdravstvo utvrditi stvaran izvor i uzroke zaraze.

Pročitajte više