KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Đakovu 133 djece iz katoličkog vrtića zajedno s roditeljima moraju u samoizolaciju

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

DJECA iz vrtića u Đakovu završila su u samoizolaciji nakon što je u tom gradu naglo povećan broj novooboljelih od koronavirusa.

U samoizolaciji je završilo ukupno 133 djece iz vrtića u kojem se pojavio koronavirus. S njima će u samoizolaciju i roditelji koji ih moraju čuvati. 

Ovo je potvrdio epidemiolog ZZJZ-a Osječko-baranjske županije Karlo Kožul, koji je istaknuo da će se zbog ove situacije neke mjere postrožiti, ali neće biti uvedena karantena. Objasnio je da za tim nema potrebe jer je zaraza izbila u zatvorenom objektu, gdje je lakše kontrolirati zarazu.

"Kafić ili disko klub, gdje se ogroman broj ljudi stalno miješa, puno su rizičnija mjesta. Ovo nije jedna takva grozna situacija, koliko god ružno zvuči", kazao je Kožul pa dodao da je djeci danas uzeto četrdesetak briseva.

Više informacija o ovome znat će se u petak, dodao je Kožul te pozvao na strpljenje.

Na pitanje novinara što će biti ako se zaraza proširi među djecom i roditeljima, Kožul je odgovorio protupitanjem.

"Za koliko ste vi čuli teških slučajeva među djecom do sada u svijetu, i za koliko ste čuli teških slučajeva među mlađim ljudima?" pitao je.

Epidemiolog Karlo Kožul izjavio je novinarima u Đakovu kako su obradili sve one koji bi bili u opasnosti od infekcije, pri čemu su u Nadbiskupiji đakovačko-osječkoj u prvoj smjeni uzeli više od 190 uzoraka, svećenicima i časnim sestrama, a očekuje se da će u popodnevnoj smjeni u bogosloviji uzeti još 80-ak uzoraka.

Na pitanje što s prvim pričestima i krizmama, koje su se bile prošli vikend, a na kojima su sudjelovali i nadbiskupi, Kožul je odgovorio da će se posebno uzeti u epidemiološku obradu oni krizmanici i kumovi koji su bili u izravnom kontaktu s nadbiskupom u miru Marinom Srakićem. On je pozitivan na koronavirus i na liječenju je u osječkome KBC-u.

Oni koji su bili u kontaktu s nadbiskupom Đurom Hranićem, koji nije pozitivan, ne moraju bit obrađeni na taj način jer su sekundarni kontakti, ali će biti u samoizolaciji.

"Rezultate današnjih testiranja znat ćemo sutra, možda nešto kasno navečer, ali to ne mogu potvrditi. Veliki je broj uzoraka, a naši strojevi imaju svoj kapacitet", objasnio je Kožul.

Smatra kako u Đakovu, unatoč dosadašnjoj situaciji, nije potrebno uvoditi karantenu jer se zaraza dogodila u zatvorenom objektu koji je lakše epidemiološki obraditi nego kafić ili noćni klub, gdje se okupljaju mnogi ljudi koji se "stalno miješaju".

Na pitanje novinara postoje li neke nove, strože mjere za grad Đakovo Kožul je odgovorio da postoje, koliko mu je poznato, ali to će donijeti đakovačka gradska uprava i Gradski stožer Civilne zaštite.

U Đakovu danas potvrđeno 38 novih slučajeva koronavirusa, žarišta samostan, sjemenište i nadbiskupija

Na području Osječko-baranjske županije danas je 40 novih slučajeva.

Radi se o tri lokacije na prostoru županije, od 40 osoba iz Đakova je njih 38. Dvije su iz Osijeka. Koronu ima i đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić koji je hospitaliziran u osječkom KBC-u, a u samoizolaciji su đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i pomoćni biskup Ivan Ćurić, kazao je na konferenciji za novinare načelnik stožera dožupan Goran Ivanović.

Jučer je hospitalizirano 7 novih bolesnika. Ukupno ih je 14 hospitalizirano.

Tri žarišta su samostan, sjemenište i nadbiskupija.

U četvrtak je koronavirusom zaražena i ravnateljica đakovačkog katoličkog dječjeg vrtića Sunčev sjaj, Nazaret Rahela Lacković, uz časnu sestru koja je radila u tom vrtiću. 

Pročitajte više