u domu likovnih umjetnika otvorena izložba "Svjetlo"

U sklopu današnjeg svečanog otvorenja obnovljenog Doma likovnih umjetnika priređena je prva izložba "Svjetlo" u kojoj sudjeluje 19 hrvatskih umjetnika, a autor izložbe je Zvonko Maković. L

On je u katalogu izložbe napisao da je svjetlost bitna odrednica obnove prostora, pa se tema "Svjetlo" nametnula sama po sebi.

"Sada, kada su uklonjeni svi slojevi koji su tijekom vremena izmijenili, drugim riječima, teško narušili izvornu ideju Paviljona, nije teško prepoznati da je svjetlo ključna arhitektonska odlika prostora", istaknuo je Maković, dodavši da je ta izložba svojevrstan hommage arhitektu i njegovu djelu.

To će se, dodaje Maković, vidjeti na izložbi kroz djela naših umjetnika počevši od najstarijeg Antuna Motike, koji se problemom svjetlosti bavio još šezdesetih godina.

Na izložbi su predstavljena djela autora mlađeg naraštaja Davora Antolića, Ivana Faktora, Ivane Franke, Ante Jerkovića, Mladena Galića, zatim doajena Julija Knifera, Ivana Marušića, Magdalene Pederin, Gorana Petercola, Damira Sokića, Aleksandra Srneca, Ljerke Šibenik, Slavena Tolja, Ksenije Turčić i drugih.

Nakon ove izložbe na pročelju Paviljona predstavit će se svjetlosna instalacija mladog albanskog umjetnika Sisleja Xhafe, pod nazivom "Zagreb Boogie Woogie".

Taj je umjetnik već afirimirano ime u svjetskoj suvremenoj umjetnosti, a njegov rad nosi odlike imaginacije, duhovitosti i ironije, ističu priređivači izložbe.

Projekt "Zagreb Boogie Woogie", koji je u skici poslao kao prijedlog, sasvim se slučajno poklopio s idejom za inaugurativnu izložbu "Svjetlo" pa je stoga postao i njezin dio, ističu autori.

Sislej Xhafa rođen je u Peći na Kosovu 1970., a školovao se u Engleskoj i Italiji.

Dva je puta izlagao na Venecijanskom bijenalu, a samostalno je nastupio u brojnim značajnim muzejskim i galerijskim ustanovama diljem svijeta.

Pročitajte više