U društvu Mussolinijeve unuke: HDZ je danas glasao za Orbana, a protiv Europe

Foto: EPA

“PONOSIM se time što moj izvještaj o Mađarskoj ima podršku Europskog parlamenta, no ovo je prvenstveno stvar koja se tiče prava mađarskih građana. Zahvaljujem kolegama što su ustali u zaštitu demokracije i vladavine zakona, iznad interesa stranačkih politika”, napisala je na svom Twitteru eurozastupnica Zelenih iz Nizozemske Judith Sargentini nakon današnjega glasanja u Europskom parlamentu, koje se bez pretjerivanja može nazvati povijesnim.

Naime, na temelju njezina izvještaja, 448 eurozastupnika glasalo je da se u europskim institucijama Mađarskoj pod vodstvom Viktora Orbana pokrene postupak oduzimanja prava glasa po članku 7 Europskog ugovora, što se u povijesti Europske unije još nije dogodilo. Protiv je bilo 197 eurozastupnika, dok ih je suzdržanih bilo 48, što znači da je Europski parlament dvotrećinskom većinom podržao postupak protiv Mađarske i opalio veliki šamar autokratskoj politici Viktora Orbana.

Za Hrvatsku je naročito značajno to što su eurozastupnici HDZ-a bili među onih 197 koji su glasali protiv izvještaja Judith Sargentini, a u korist Viktora Orbana, jer to razotkriva stavove vladajuće stranke kada je riječ o temeljnim europskim vrijednostima. Da bi bilo jasnije što HDZ, odnosno njegovi eurozastupnici podržavaju, a protiv čega su, treba pogledati detaljnije u spomenuti izvještaj o kojem se danas glasalo u Europskom parlamentu.

Izvještaj eurozastupnice Judith Sargentini

Naime, Judith Sargentini se u njegovom sastavljanju koristila podacima međunarodnim organizacija kao što su Ujedinjeni narodi i OECD, što znači da je glas protiv njenog izvještaja u neku ruku i protiv postojećeg međunarodnog poretka i etabliranih međunarodnih institucija u koje Hrvatska, u slučaju OECD-a, želi ući. No mnogo više zabrinjava to što su HDZ-ovci svojim glasovima u korist Orbana zapravo odbili podržati neke vrlo konkretne europske vrijednosti, koje su taksativno nabrojane u izvještaju u kojem se detaljno argumentira kako ih se u Orbanovoj Mađarskoj otvoreno krši.

Orbanu se zamjera što je njegova vlast u Mađarskoj ugrozila: 1. Funkcioniranje izbornog i ustavnog sustava, 2. Neovisnost sudstva i prava sudaca, 3. Borbu protiv korupcije, 4. Privatnost i zaštitu podataka, 5. Slobodu izražavanja, 6. Akademsku slobodu, 7. Slobodu vjeroispovijesti, 8. Slobodu okupljanja, 9. Pravo na jednako postupanje, 10. Prava manjina, uključujući Rome i Židove, i njihovo pravo na zaštitu od govora mržnje, 11. Temeljna prava migranata, tražitelja azila i izbjeglica, 12. Ekonomska i socijalna prava.

I doista, posve neovisno o izvještaju Judith Sargentini, očito je da su sva ta prava značajno narušena i ograničena u Mađarskoj pod vlašću Viktora Orbana, koji se uostalom time stalno javno hvali, promovirajući svoj autoritarni koncept “neliberalne demokracije” koja više podsjeća na politički sustav i način vladanja kakav postoji u Rusiji ili Turskoj nego u članicama Europske unije.

HDZ-ovke glasale suprotno od lidera vlastite frakcije u Europskom parlamentu

Stoga je u današnjem glasanju bilo ključno kako će glasati najveća parlamentarna frakcija u Europskom parlamentu, Europska pučka stranka (EPP), a većina njihovih zastupnika glasala je za izvještaj i protiv Orbana. Ali ne i HDZ-ove eurozastupnice Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Željana Zovko (Ivica Tolić je zbog bolesti bio odsutan), koje su također dio EPP-a, kao i Marijana Petir, koja je također glasala u korist Orbana i njegove neliberalne demokracije. HDZ-ovke su glasale i suprotno od lidera frakcije EPP-a Manfreda Webera, koji je u jučerašnjoj parlamentarnoj debati s Orbanom naglasio da u Europskoj uniji ne postoje “kršćanska prava, nego ljudska prava”. Weber je inače Bavarac i član konzervativne Kršćansko-socijalne unije (CSU), no i njemu je jasno da je Orban odavno pretjerao te da se EPP treba jasno postaviti protiv njegova uništavanja vladavine prava u Mađarskoj, unatoč tome što je Orbanova stranka Fidesz također članica EPP-a.

HDZ-ovke u Europskom parlamentu su svoj glas u korist Orbana objasnile na razne načine, spominjući dobrosusjedske odnose i pravne tehnikalije, no ostaje nepobitna činjenica da su izrazile stav kako se ne treba jasno i odlučno suprotstaviti ugrožavanju temeljnih europskih vrijednosti kao što su neovisnost sudstva, sloboda okupljanja, prava manjina itd. Time se HDZ više ne može smatrati dijelom proeuropske glavne struje političke scene, nego su se de facto svrstali na stranu desničarskih populista i ultrakonzervativaca koji EU vide kao prijetnju.

U društvu čeških komunista i unuke Benita Mussolinija

Zanimljivo je i s kim su se u društvu onih koji su glasali u korist Orbana našle eurozastupnice HDZ-a: primjerice s Alessandrom Mussolini, unukom fašističkog diktatora Benita Mussolinija, te naravno s najvećim zagovornicima Brexita iz Velike Britanije. HDZ-ovke su glasale jednako kao i trojica komunističkih zastupnika iz Portugala i trojica komunističkih zastupnika iz Češke. No treba napomenuti i da su zastupnici CSU-a glasali u korist Orbana, s izuzetkom svojeg šefa Webera.

Nasuprot tome, mnogo je eurozastupnika iz CDU-a Angele Merkel glasalo za izvještaj, a protiv Orbana, te se sada postavlja i pitanje kako će se EPP ubuduće odnositi prema Fideszu. Glasovi HDZ-ovki u Europskom parlamentu sugeriraju da su one na strani protivnika europskih vrijednosti i vladavine prava, a to su vrijednosti o kojima stalno pozitivno govori njihov stranački šef Andrej Plenković, koji se, pak, rado pozicionira kao blizak saveznik njemačke kancelarke Angele Merkel. 

Plenković po Europi priča jedno, HDZ-ove eurozastupnice glasaju drugo

Ako Plenković podrži glasove HDZ-ovih eurozastupnica u korist Orbana, to znači da je konačno razotkriveno da je njegovo navodno veliko europejstvo prijesna laž, a ako je on protiv njihove odluke, onda to znači da HDZ-ovke u Europskom parlamentu i premijer Hrvatske vode fundamentalno različitu, dapače direktno suprotstavljenu politiku.

HDZ se nakon glasanja u Europskom parlamentu oglasio i priopćenjem, u kojemu tvrde kako bi postupak oduzimanja glasa Mađarskoj zbog kršenja temeljnih europskih vrijednosti trebao biti “zadnje sredstvo”. 

Evo kako HDZ objašnjava glasanje u korist Orbana

“HDZ smatra da bi o spornim pravnim pitanjima svoju odluku u konačnici trebao donijeti i Sud Europske unije budući da se protiv Mađarske već vodi nekoliko postupaka zbog kršenja pravne stečevine Europske unije.

Tek ako bi se sudski utvrdilo kršenje pravne stečevine, a Mađarska ne bi postupila u skladu s odlukom Suda, tada bi bilo jasno da postojeći mehanizmi nisu dostatni te da bi trebalo ozbiljno razmotriti i druge.

Aktivacija članka 7. je iznimno osjetljivo političko i pravno pitanje koje bi trebalo biti zadnje sredstvo (ultima ratio) protiv države članice kada se svi drugi načini osiguravanja poštivanja temeljnih vrijednosti pokažu neuspješni. Stoga je delegacija HDZ-a u Europskom parlamentu danas glasovala protiv izvješća zastupnice Sargentini”, navodi se u priopćenju HDZ-a.

Stvari su time definitivno postale jasnije - HDZ je u Europskom parlamentu glasao u korist Orbana zbog u osnovi politički irelevantnih tehnikalija. 

Koji razlozi se kriju iza te odluke, zasad se može samo pretpostavljati, ali s obzirom na to kako vlada Andreja Plenkovića vodi Hrvatsku i koliko ona sama poštuje temeljne europske vrijednosti, moguće je da je objašnjenje u tome da bi oduzimanje prava glasa Mađarskoj otvorilo vrata da se to u bližoj ili daljoj budućnosti dogodi i Hrvatskoj, i to iz istih ili sličnih razloga.
 

Pročitajte više