Zbog šverca kokaina i pranja novca u Dubrovniku uhvaćen šef kalabreške mafije ´Ndranghete?

ANTONIO i Alessandro Melato, otac i sin, talijanski državljani, uhićeni su u nedjelju u Dubrovniku po međunarodnoj tjeralici Interpola koja ih sumnjiči za šverc kokaina i pranje novca. Prebačeni su u Split te im je određen ekstradicijski pritvor u trajanju od 40 dana.

Hoće li ostati u zatvoru?

Na ispitivanju kod suca Slavka Lozine zanijekali su krivnju. Nisu htjeli dalje odgovarati o okolnostima djela koje im se stavlja na teret. Međunarodnu tjeralicu raspisao je ured Interpola u Rimu, no sudac Lozina o detaljima nije htio.

Branitelji oca i sina Melato, odvjetnici Dragan Pištalo i Jadran Franceschi spremaju žalbe na ekstradicijski pritvor koji je odredio sudac Lozina. Franceschi je već imao uspjeha na tom polju. Nakon dosta muke iz zatvora je izvadio švicarskog biznismena Mattea Coverija kojeg su tražili u Panami zbog više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminala. Hoće li mu to poći za rukom i s Talijanima?

Iz Dubrovnika se vodila internacionalna operacija šverca kokaina?

Alessandro i Antonio Melato već sedam godina žive u Dubrovniku. Alessandro je oženjen, Antonio, živi s nevjenčanom suprugom.

Od 2006. godine ima registriranu tvrtku za turizam. Premda se ničim nisu posebno isticali i odavali bogatstvo koje im je trebala donijeti ilegalna rabota, navodno je upravo Antonio Maleto na čelu jedne od skupina ozloglašene kalabreške mafije 'Ndrangheta. Posljednjih tjedana u tijeku je velika međunarodna akcija razbijanja 'Ndranghete koja je organizirala šverc više tona kokaina iz Južne Amerike i pranje novca, a među uhićenima se nalazi navodno i drugi sin Antonia Melata.

Uhićenje u Dubrovniku proteklo je u potpunoj medijskoj tišini, što sugerira da svi kraci mafijaške hobotnice iz Kalabrije još uvijek nisu pohvatani. Navodno su se tata i sin Melato spremali pobjeći iz Hrvatske te su uhićeni uoči bijega zrakoplovom.

Kakav biznis: Od droge, iznuda i pranja novca 'Ndrangheta obrne 3 posto BDP-a Italije!

'Ndrangheta nije možda toliko poznata kao sicilijanska Cosa Nostra, ali diplomatski izvori SAD-a procjenjuju da na trgovini drogom, iznudama i pranju novca godišnje obrnu najmanje 3 posto talijanskog bruto domaćeg proizvoda.

Ozloglašeni su po svojoj okrutnosti. Prije tri godine u 50 litara kiseline rastopili su Leu Garofalo, koja je svjedočila u istragama o mafiji s Kalabrije. Članovi 'Ndranghete su međusobno vodili nekoliko izuzetno krvavih ratova u kojima je poginulo gotovo tisuću ljudi, a nisu se libili ni likvidirati političare na javnim mjestima. Aktivnosti im navodno čak uključuju i izvoz radioaktivnog otpada u zemlje u razvoju.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća zbog milijunskih otkupnina često su kidnapirali pripadnike bogatog staleža sa sjevera Italije, a vjeruje se i da je 'Ndrangheta imala prste u poznatoj otmici Johna Paula Gettyja III, člana bogate naftaške obitelji. Talijanski istražitelji drže kako se čak 80 posto kokaina u Europu doprema pod kontrolom 'Ndranghete u luku Gioia Tauro u Kalabriji. Vrlo su angažirani i u međunarodnom švercu oružja.

Pročitajte više