U dvorištu crkve u središnjoj Bosni opet podignut jarbol s hrvatskom zastavom

Ilustracija: Screenshot/YouTube

U DVORIŠTU katoličke crkve u središtu Vareša danas je ponovo podignut jarbol te je hrvatska zastava postavljena na mjesto na kojemu su u noći na ponedjeljak bili nasilno srušeni, što je izazvalo uznemirenost Hrvata u tome srednjobosanskom gradiću.

Jarbol sa zastavom ponovo je podignut u sklopu obilježavanja svetog Mihovila, zaštitnika župe u Varešu. Tim povodom je ispred spomen-obilježja za 125 poginulih branitelja iz Domovinskoga rata položeno cvijeće i zapaljene su svijeće.

Vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić predvodio je misno slavlje na kojemu se okupio veliki broj vjernika. Pri tome je pozvao vjernike da se ne boje i da ustraju u vjernosti zemlji pradjedova.

Početkom tjedna netko je otrgnuo zastavu

Podsjetimo, nepoznate osobe srušile su u noći na ponedjeljak jarbol te otrgnuli zastavu hrvatskog naroda koja se nalazila u dvorištu crkve sv. Mihovila u središtu Vareša u središnjem dijelu Bosne.

Župnik fra Leon Pendić rekao je kako se hrvatska zastava zajedno s papinskom dugi niz godina nalazila na samom pročelju crkve u Varešu. Posebno razočaravajućim ocijenio je što se to dogodilo uoči obilježavanja dana župe. Za vrijeme hrvatsko-bošnjačkog rata iz Vareša je prognano oko 10.000 Hrvata, a danas ih ondje živi manje od 3000.

Pročitajte više