U ekonomski razvijenijim zemljama se rađa sve manje djece

Ilustracija: EPA

ISTRAŽIVANJE je pokazalo kako je došlo do velikog pada u broju rođene djece širom svijeta, prenosi BBC. 

Izvješće je pokazalo kako zbog toga gotovo polovica svjetskih zemalja nema dovoljno djece da bi održale svoju populaciju. 

Dodaju kako će se tek osjetiti duboke posljedice u društvima koja će imati više djedova i baka nego unuka. 

O kolikom padu se radi? 

Studija, koja je objavljena u Lancetu, pratila je trendove u svim zemljama od 1950. godine do 2017. godine. 

Prema podacima koje su prikupili, navedeno je da su 1950. godine žene u prosjeku imale 4,7 djece tijekom života. No do prošle godine je taj broj gotovo prepolovljen, na 2,4 djece. 

Ipak, dodaju kako se radi o velikim varijacijama od zemlje do zemlje. 

Tako primjerice žene u Nigeru imaju 7,1 djece tijekom života, dok žene na Cipru imaju samo jedno dijete. 

Kakve bi brojke trebale biti? 

BBC dodaje kako se populacija neke zemlje smanjuje svaki put kada stopa rođenih u nekoj zemlji padne ispod 2,1 djece. Na početku ove studije, 1950. godine, niti jedna zemlja nije bila u toj poziciji.

Profesor Christopher Murray, direktor Instituta za procjenu i praćenje zdravlja pri Sveučilištu u Washingtonu, rekao je za BBC kako smo dosegnuli točku u kojoj polovica zemalja svijeta ima manje djece nego što je potrebno da bi se njihove populacije održale te kako će broj stanovnika početi opadati ako se ništa u tim zemljama ne promijeni. 

"To je nevjerojatna promjena koja je iznenadila čak i ljude poput mene. Činjenica da se to događa u polovici zemalja svijeta je veliko iznenađenje za mnoge", dodao je. 

Koje su zemlje najviše pogođene?

Zemlje koje su ekonomski razvijenije, što uključuje najveći dio Europske unije, SAD, Sjevernu Koreju i Australiju, imaju sve manje djece. 

To ne znači da opada broj ljudi koji žive u tim zemljama, barem ne još uvijek, budući da se veličina populacije mjeri po stopi broja rođenih i broja umrlih, ali i po migracijama u tu zemlju. 

Profesor Murray je pak rekao kako ćemo uskoro doći do točke da će se nacije boriti sa sve manjim brojem populacije.

U polovici svjetskih zemalja broj djece raste dovoljno da bi rasla i populacija tih zemalja, ali što su one ekonomski naprednije, to će se broj djece rođene u tim zemljama smanjivati. 

Zašto dolazi do pada broja rođene djece? 

BBC javlja kako su ključni faktori koji dovode do manjeg broja djece u ekonomski razvijenijim zemljama sljedeći:

- Manja stopa smrtnosti u djece dovodi do toga da žene rađaju manje djece
- Kontracepcija je dostupnija
- Žene su obrazovanije i zaposlene su

Kakav će biti efekt ovih događaja?

George Leeson, direktor Instituta za starenje populacije na Oxfordu, rekao je za BBC da ovo nije nužno loša stvar, pod pretpostavkom da se društvo prilagodi velikim promjenama u demografiji. 

"Demografija utječe na svaki dio našeg života. Pogledajte samo kroz prozor, pogledajte ljude na ulici, u kućama, u prometu. Sve to pokreće demografija. Sve što planiramo ne pokreću samo brojke u populaciji nego i dobna struktura populacije koja se mijenja", rekao je. 

Leeson vjeruje kako će se radna mjesta morati promijeniti, kao i sam koncept toga da se u većini zemalja u mirovinu ide sa 68 godina života. 

Izvješće je pokazalo kako zemlje u kojima se rađa sve manje djece moraju razmisliti o tome da povećaju imigraciju što pak može dovesti do nekih problema s kojim se te zemlje ranije nisu suočavale. Druga opcija je da se počnu provoditi politike koje će potaknuti žene da rađaju više djece. 

Autor studije Murray poručio je kako ćemo uskoro imati jako puno starijih od 65 godina te jako malo djece. 

"S takvim uvjetima je teško održavati globalno društvo", dodao je.

"Pomislite na sve duboke socijalne i ekonomske mjere opadanja populacije. Mislim da je primjerice Japan toga jako svjestan jer imaju taj problem, ali mislim da brojne zemlje na Zapadu nisu jer je niska stopa broja rođenih nadopunjena migracijama", rekao je i dodao kako smatra da migracije na globalnoj razini nisu rješenje.

Kakva je situacija s Kinom? 

Kina je primjerice zabilježila velik broj u porastu populacije od 1950-ih naovamo, i to od pola milijarde stanovnika do 1,4 milijarde stanovnika. 

Ali sada se i ona suočava sa sve manje rođenih sa samo 1,5 djetetom u 2017. godini. 

BBC dodaje kako je razlog zašto razvijene zemlje trebaju razinu rođenih od 2,1 djeteta taj što sva djeca ne prežive odraslu dob, ali i taj što su ipak malo veće šanse da će biti rođena muška djeca. 

Ali izvješće je pokazalo da je u Kini na svakih 100 djevojčica rođeno 117 dječaka što pak implicira veliku stopu pobačaja ženske djece. 

To pak znači da je potrebno još više djece kako bi populacija ostala stabilna.

Pročitajte više