Englezi zakapaju tisuće božićnih drvaca u pijesak na plaži. Ne rade to bez razloga

Screenshot: Sky News

Deseci tisuća božićnih drvaca zakopani su na plaži u blizini Blackpoola u Engleskoj. Neki strše iz pijeska naočigled, dok su drugi potpuno zakopani. Svake veljače tijekom dva dana stotine mještana spuštaju se na plažu s lopatama. Oni provode sate kopajući rupe u pijesku, a zatim ih pune starim božićnim drvcima. Sljedeći put kad vjetar zapuše, drveće će uhvatiti zrnca pijeska u svojim granama i početi obnavljati posljednje preostale dine u Lancashireu.

Za stvaranje novih dina ovom metodom potrebno je šest mjeseci do godinu dana, što je proces koji u prirodi može trajati stotinama godina. Godišnje zakapanje božićnih drvaca potpuno je promijenilo krajolik uz plažu. Ono što je nekad bilo ravno sada je brežuljkasto, prekriveno travom i dom za oko 500 pješčanih guštera.

Paul Whitehead radi u zoološkom vrtu u Blackpoolu i kopa te rupe svake godine. Gleda prema dinama koje su sada toliko visoke da zaklanjaju pogled na grad. "Neke od ovih dina su stvorene u proteklih 10 godina, možda sam pomogao u izgradnji", tvrdi Whitehead, prenosi Sky News.

Prirodna morska obrana nestaje

Ove je godine oko 150 volontera u samo dva dana zakopalo više od 4000 doniranih stabala. Pješčane dine pomažu u zaštiti od mora. Osim što djeluju kao vjetrobran za sve što je iza njih, također mogu smanjiti snagu valova koji udaraju o obalu tijekom velikih oluja.

Kako se pijesak odnosi s dina u more, može formirati pješčane sprudove u vodi, zbog čega se valovi lome na pučini umjesto na plaži. A onda, nakon što oluja prođe, dine se mogu obnoviti koristeći pijesak koji je pometen, spremne da sljedeći put ponovo pruže zaštitu. 

Međutim, prirodna morska obrana nestaje. Razvoj, obalna erozija i ljudi koji koriste pijesak u industriji ugrozili su dine. Lokalno vijeće sada snosi odgovornost za čuvanje jedinih preostalih pješčanih dina u Lancashireu, a čuvar Andy Singleton Mills brine o njima. 

"Ovdje uopće nije bilo pješčanih dina"

"Oni su sjajna meka obrana od mora, štite sve kuće uz i dalje niz obalu. A također su i bogato kulturno obilježje - ovdje su stotinama godina i štite toliko divljih životinja", naveo je. Lancashire Wildlife Trust vodi projekt s vijećem i Agencijom za okoliš. 

Iako nisu prvi koji su pokušali upotrijebiti božićna drvca za izgradnju pješčanih dina, ovo je trenutno najdugovječniji projekt u Velikoj Britaniji. Utjecaj je impresivan - u jednom desetljeću izgrađeno je 90 metara dina niz plažu. 

"Prije nego što smo preuzeli projekt prije otprilike 10 godina, ovdje uopće nije bilo pješčanih dina, tako da ste mogli vidjeti sve do ceste", kaže Amy Pennington, koja vodi projekt za Wildlife Trust.

"Postavili smo puno redova božićnih drvaca koji su sada zakopani te će se raspasti i postati dio sustava pješčanih dina. To je 90 metara poboljšane obalne obrane, ali i 90 metara poboljšanog staništa za divlje životinje koje također žive ovdje", zaključila je. 

Pročitajte više