U Europskoj uniji jača antisemitizam

ANTISEMITSKI stav u zemljama Europske unije je u porastu, stoji u danas objavljenom izvještaju Europske agencije za ljudska prava. Podaci su zabrinjavajući, jer je od 2007. naovamo pao broj antisemitski motiviranih napada, a taj trend bi se mogao vratiti na staro.

Prije izraelske operacije u Gazi ovog siječnja je u većini zemalja EU zabilježen konstantan trend smanjivanja antisemitski motiviranih kaznenih djela. Takvi napadi su se u razdoblju između 2002. i 2006. povećali diljem Unije. Veći broj antisemitski motiviranih napada na ljude i imovinu zabilježen je između 2002. i 2006. u Francuskoj, Danskoj, Njemačkoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Od 2007. naovamo je taj trend dramatično opao. U Danskoj se broj antisemitskih napada sveo na jedno četvrtinu onih iz razdoblja 2002.-2006. U Nizozemskoj je prepolovljen. U Francuskoj je opao za 100. Autori studije usto napominju kako su kaznena djela s antisemitskim motivima uglavnom počinili pojedinci, te kako je oštra osuda iz židovskih i muslimanskih krugova imala veliki utjecaj na smanjivanje broja napada.

Antisemitizam kao uzrok, vanjski utjecaji kao povod

No, trend smanjivanja takvih napada je ugrožen. Prvi podaci o javnom mnijenju pokazuju da se nakon izraelske operacije u Pojasu Gaze antisemitsko mišljenje pojačava. U Mađarskoj, Španjolskoj i Poljskoj značajno je porastao broj onih koji misle da "Židovi imaju previše moći u poslovnom svijetu", te da im je na prvom mjestu odanost Izraelu, a tek onda odanost državama u kojima žive. Efektivno je to oživotvorenje starih antisemitskih stavova.

Na pitanje radi li se pri antisemitskim napadima o antisemitskom ili antiizraelskom stavu, većina ispitanih rekla je kako je razlog mržnja prema Židovima kao narodu, ne prema izraelskoj politici. To navodi na to da su vanjski uzroci, kao izraelski operacija u Pojasu Gaze, motiv, ali da je uzrok rasta napada na Židove antisemitizam.

J.D.
Foto:Stormfront.org

Pročitajte više