U Francuskoj broj novooboljelih iznad tri tisuće drugi dan zaredom

Foto: EPA

DRUGI dan zaredom Francuska je zabilježila preko tri tisuće novih slučajeva koronavirusa, objavilo je ministarstvo zdravstva.

U nedjelju je za posljednja 24 sata zabilježeno 3015 novozaraženih.

Ipak, taj je broj niži od onog u subotu kada je bilo 3310 novih slučajeva, najviše u razdoblju nakon završetka karantene u toj zemlji.

Ukupno je u Francuskoj od početka pandemije zaraženo oko 253.000 ljudi, a umrlo je 30.410.

Maske i na otvorenom

Broj novih slučajeva covida-19, koji raste ovo ljeto, iznimno brine vlasti koje se boje drugog vala.

Sve više gradova nameće nošenje maski i na otvorenom a pitanje njihovog nošenja na radnim mjestima sve se više aktualizira.

Vlada želi do kraja kolovoza izmijeniti pravila o nošenju maski na radnom mjestu i namjerava maske u nekim slučajevima proglasiti obveznima.

Ministrica rada Elisabeth Borne rekla je da će u utorak na razgovorima s predstavnicima poslodavaca i sindikata predložiti da maske budu obavezne u kolektivnim radnim prostorima.

"Tema u svim stručnim raspravama jest vrijednost nošenja maski kada je nekoliko ljudi na malom prostoru", rekla je Borne u intervjuu francuskom listu Le Journal du Dimanche.

Zbog ponovnog rasta broja zaraženih u Francuskoj Velika Britanija je od subote ujutro nametnula 14-dnevnu karantenu za osobe koje dolaze iz Francuske, a pariške vlasti proširile su gradske zone u kojima je obavezno nositi masku na otvorenom.

Zbog ovotjednog porasta broja zaraženih sedmodnevni je prosjek novozaraženih iznad praga od 2000 slučajeva, prvi put nakon travnja, kad je Francuska bila usred jedne od najstrožih karantena u Europi.

Pročitajte više