u galeriji "urlich" otvorena izložba "nadrealizam u minijaturama cvijete job"

Akademska slikarica Cvijeta Job predstavila je svoje slikarske minijature objedinjene pod nazivom "Nadrealizam u minijaturama Cvijete Job" na izložbi otvorenoj večeras u zagrebačkoj galeriji Ulrich, u nazočnosti slikarice.

Autorica izložbe, povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak, istaknula je da minijature potvrđuju da je Cvijeta Job izvrstan slikar i osobit grafičar. Osim toga, govore o Cvijeti Job kao umjetnici nadrealizma, u čijim djelima prevladavaju ugođaji topline i humanizma, usmjereni na običnoga čovjeka i njegovu svakodnevnu borbu za goli život. Također, ocijenila je povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak, te slikarske minijature još više potvrđuju čovjekovu vječnu potrebu za duhovnim čudom.

U izloženim minijaturama Cvijete Job možemo prepoznati dvije vrste nadrealizma - od kojih je jedan onaj vidljivo treperavoga sadržaja te budi sjećanje na bajke i potiče nas da iz osobnoga sjećanja osvježimo neke vlastite bajke.

Naime, u slikarstvu Cvijete Job sve je personificirano i posjeduje "vlastitu dušu" - i ljudi i životinje i sva živa i neživa priroda.

Druga vrst nadrealizma, istaknula je Hlevnjak, zapravo je uzdizanje materijalnoga u duhovni svijet u kojemu pak ne nedostaje izazova i stalnoga prijepora između nadnaravnoga i stvarnoga, i to neprekidno na rubu hrabrosti i straha.

Voditeljica galerije Ulrich, Jasna Gubez, podsjetila je da je ovo druga izložba Cvijete Job u toj galeriji, gdje je slikarica prvi put izlagala godine 1957. zajedno sa svojim suprugom Zdenkom Balabanićem.

Cvijeta Job rođena je 1924. u Beogradu, i kći je poznatog slikara Ignjata Joba (1895.-1936.). Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Zagrebu 1951.

Imala je deset samostalnih izložbi, a sudjelovala je i na brojnim skupnim izložbama Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske (ULUH)) te na izložbama ilustracija diljem Europe.

Za svoj rad primila je ugledne nagrade i priznanja, a 1997. lik

patuljaka "domaćih" iz ilustracije za "Priče iz davnine", Ivane Brlić Mažuranić, objavljen je na poštanskoj marci.

Izložba Cvijete Job u galeriji Urlich otvorena je do 21. lipnja.

Pročitajte više