U GAZI POGINULO NAJMANJE 12 PALESTINACA, PEDESETAK OZLIJEĐENIH

Najmanje 12 Palestinaca poginulo je, a pedesetak ih je ozlijeđeno u noći sa subote na nedjelju u velikoj akciji izraelske vojske u gradu Gazi, kazali su palestinski bolnički izvori.

To je prvi put od početka Intifade u rujnu 2000., pa i od povlačenja izraelske vojske s većine pojasa Gaze 1994., da izraelska vojska djeluje u središtu grada Gaze.

Očevici su kazali da je u centar grada ušlo oko 35 oklopnih vozila uz potporu helikoptera. Glavnome gradskom trgu približili su se na samo stotinjak metara.

Izraelski vojnici eksplozivom su uništili dvije metalurgijske radionice, kazali su palestinski sigurnosni izvori. Izraelska vojska tvrdi da se u takvim radionicama proizvodi oružje. Srušena je i kuća jednog ubijenog pripadnika Hamasa.

U gradu nema struje, a sa zvučnika na džamijima odjekuju pozivi na ´sveti rat´ s Izraelcima, kazali su palestinski izvori.

Izraelski vojni glasnogovornik kazao je da su izraelske vojnike napali deseci palestinskih boraca naoružani lakim oružjem, protutenkovskim granatama i eksplozivnim napravama.

´Naše snage su odgovorile i ubile najmanje šestoricu napadača´, rekao je glasnogovornik ne precizirajući koliki su izraelski gubici.

Očevici tvrde da je to najveća izraelska vojna akcija u tom području posljednjih mjeseci.

Osim u Gazu, izraelska vojska rano u nedjelju ušla je i u središte Beit Hanouna, grada na sjeveru pojasa Gaze, u kojemu je dan ranije uništila četiri mosta koji su ga povezivali s Gazom. Tada je u sukobima ubijen jedan Palestinac, a 25 ih je ozlijeđeno.

Prema tvrdnjama očevidaca, u grad je ušlo devet izraelskih tenkova.

Izraelske vojne akcije pokrenute su kao odgovor na palestinski raketni napad na izrelski grad Sderot u petak u kojem nije bilo žrtava.

Za tri dana u Izraelu se održavaju prijevremeni opći izbori na kojima bi, kako se očekuje, pobjedu trebali odnijeti premijer Ariel Sharon i vladajući Likud.

Pročitajte više