U Gliptoteci otvorena izložba najboljih radova grafičkog dizajna

U okviru programa Međunarodne izložbe grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija ZGRAF 9, večeras je u Gliptoteci HAZU otvorena izložba 209 najboljih radova na svijetu s područja grafičkog dizajna, ilustracije i fotografije, oglašavanja te novih medija.

Ti su radovi odabir žirija svjetskih dizajnera okupljenih oko Art Directors Cluba New York (ADC NY) između 12.000 radova iz 43 zemlje.

Gostovanje izložbe u Hrvatskoj je organizirala Udruga za promicanje vizualne kulture i vizualnih komunikacija (VIZUM) u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom (HDD) te ZGRAF-om 9.

Izložba godišnjih nagrada ADC NY je najstarije i najveće natjecanje u područjima oglašavanja i grafičkog dizajna u SAD-u. Osnovana je 1921. i prikazuje najbolje svjetske radove, kako globalnih marketinških agencija, tako i pojedinačnih dizajnerskih radova. TV reklame prvi puta su uvrštene u konkurenciju 1950. i sada čine oko trećine prijavljenih radova.

Ovogodišnja izložba je druga po redu koja se održava u Hrvatskoj i nastavak je uspješne suradnje ADC NY s hrvatskim dizajnerima koji na njoj redovito sudjeluju, premda ove godine ni jedan njihov rad nije nagrađen.

Organizatori napominju da će fundus izložbe ostati u Zagrebu kao dar ADC NY budućem hrvatskom Dizajn muzeju, čije osnivanje potiče VIZUM, i kojemu je već donirana zbirka izložbe Type Directors Cluba održane u srpnju u Zagrebu.

(Hina) xbdj yjn

Pročitajte više