U Gornjoj Stubici 35 objekata više nije sigurno za život, oštećeno ukupno 240

Screenshot: Google

NASELJE Slani Potok jedno je od najteže stradalih u Gornjoj Stubici, općini u kojoj 35 objekata više nije sigurno za život, a očekuje se da će taj broj nakon kompletnog obilaska terena biti još veći, rekao je danas načelnik te općine Jasmin Krizmanić na konferenciji za novinare.

"Naši statičari su odmah nakon potresa izašli na teren i locirali smo najugroženije objekte. Ljude smo savjetovali da napuste te objekte i oni su nas poslušali. Još obilazimo teren i mislim da će broj biti vjerojatno i veći od 35”, kazao je Krizmanić.

Prijavljeno je 240 objekata koji su u nekoj mjeri oštećeni. Povjerenstvo je zasad pregledalo njih 110, a načelnik očekuje da bi sutra trebao biti završen taj proces. Velika su oštećenja i sakralnih objekata na tom području, dodao je, a prisutni su i komunalni problemi poput zamućenja vodovoda.

Šteta bliže 50 milijuna

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar dodao je kako očekuju da će brojka potpuno uništenih objekata porasti za 10 do 15 na području Gornje Stubice. Tome treba pribrojiti i Donju Stubicu, grad čiji se rezultati procjena očekuju u petak.

"Prva procjena šteta bi bila preko 40 milijuna kuna, a bliže 50 milijuna, no o tome ćemo detaljnije kad se obavi posao do kraja. Uzmimo u obzir da su izvorni prihodi Gornje Stubice između 7 i 8 milijuna kuna, Donje oko 13 milijuna, a 20% bi trebala biti šteta izvornih prihoda da se proglasi elementarna nepogoda. Onda se iz ovoga vidi kolika je zapravo šteta nastala i koliki je pritisak na lokalnu samoupravu”, istaknuo je župan Kolar.

Dodao je i da su obilaskom terena željeli iskazati podršku stanovnicima općine.

"Logično je, s obzirom na to da je Zagreb naš glavni grad, da je najveća pažnja posvećena tome, ali je bitno da institucije koje vode brigu o tome imaju isti tretman za sve stradale bez obzira gdje se oni nalaze, i ja sam uvjeren da će tako i biti”, rekao je župan Kolar.

Pročitajte više