U Gruziji otvorena druga fronta: Abhazi napali dolinu Kodori

RUSKI MEDIJI javljaju kako su trupe Abhazije, samoproglašene države i odmetnute pokrajine na zapadu Gruzije, napale gruzijske snage u dolini Kodori.

Dolina Kodori predstavlja jedini dio nekadašnje Autonomne oblasti Abhazije koji je na završetku rata 1994. godine ostao pod gruzijskom vlašću.Ostatak predstavlja državu koja je de facto nezavisna, ali i kao Južna Osetija, međunarodno nepriznata.

Abhazija i Južna Osetija su imali sporazum o međusobnoj pomoći u slučaju "gruzijske agresije", čime abhaške vlasti pravdaju svoje petljanje u sukob zbog kojeg je već došlo do rata između Rusije i Gruzije.

Abhaški izvori tvrde da su gruzijski položaji napadnuti topništvom i borbenim zrakoplovima.

Putin došao u posjet Sjevernoj Osetiji

Ruski mediji javljaju kako je ruski premijer i bivši predsjednik Vladimir Putin upravo stigao u Vladikavkaz u Sjevernoj Osetiji. Svrha posjeta je nadgledanje pružanja humanitarne pomoći tisućama izbjeglica koje su napustile svoje domove u Južnoj Osetiji pred gruzijskim napadom.

Uz Putina se u Vladikavkazu nalazi i Sergej Šojgu, ruski ministar za izvanredna stanja. U Sjevernu Osetiju su već jučer počeli pristizati liječnici, medicinsko osoblje i oprema kako bi se lokalnim vlastima pomoglo da prebrode humanitarnu krizu.

Rusija sprema pomorsku blokadu Gruzije?

Ruska Crnomorska flota je stavljena u stanje pripravnosti, pa mnogi sada ruski mediji špekuliraju kako će Rusija proglasiti pomorsku blokadu Gruzije.

Prema gruzijskim navodima, rusko zrakoplovstvo je tijekom dana napalo Poti, gruzijsku luku na obali Crnog mora. Tada su "potpuno uništena" tamošnja postrojenja i ubijeno 8 ljudi.

Gruzija proglasila "ratno stanje"

Gruzijski parlament je danas, u skladu s noćašnjim najavama, proglasio "ratno stanje" temeljem kojeg predsjednik Mihail Saakašvili dobio dodatne ovlasti. Njima bi trebao raspolagati sljedećih 15 dana.

Zapadni mediji javljaju kako veliki broj stranih državljana napušta Tbilisi, kao i da su u Gruziji blokirane sve web-stranice s internetskim nastavkom ".ru", a sve ruske TV-postaje isključene iz sustava kablovske televizije.

Objavljene snimke ubijenog ruskog pilota

Gruzijski izvori navode kako je pronađeno truplo jednog ruskog pilota čiji je zrakoplov oboren, dok je pilot po imenu Igor Zinov zarobljen i podvrgnut policijskom ispitivanju.

Gruzijska TV je tijekom dana objavila i snimke ubijenog pilota, koji još nije identificiran.

Rusko Ministarstvo obrane tvrdi da je jedan od srušenih zrakoplova - strateški bombarder Tu-22 - najvjerojatnije oboren protuzračnim sustavom S-200 kojeg je Gruzija dobila od Ukrajine.

Ruski zračni udari su, prema gruzijskim izvorima, izazvali masovni pokolj civila u gradu Gori. Tvrdi se da je ubijeno njih čak 60. BBC-jev reporter koji se našao na licu mjesta potvrdio je civilne žrtve, ali i vidio i veliki broj vojnika na ulicama. U okolici Gorija, koji se nalazi 76 km zapadno od Tbilisija i koji je poznat kao rodno mjesto Josifa Staljina, se nalaze tri velike gruzijske vojne baze.

Ubijeno preko 2000 ljudi?

Ruski veleposlanik u Gruziji je, pak, izjavio da je u Južnoj Osetiji od početka gruzijskog napada do sad poginulo čak 2.000 ljudi. Ranije ruske tvrdnje, temeljene na podacima južnoosetijskih vlasti, spominjali su 1.400 mrtvih.

Najveći broj je ubijen u višesatnom topničkom napadu gruzijskih snaga na Chinvali u noći s četvrtka na petak, a koji je rezultirao potpunim razaranjem grada.

Ruske vlasti također tvrde da je 30.000 od 70.000 stanovnika Južne Osetije prešlo rusku granicu kako bi se sklonilo u Sjevernoj Osetiji, i gdje im se pruža humanitarna pomoć. UNHCR je, pak, naveo da je granicu prešlo najmanje 7.400 izbjeglica.

Carl Bildt usporedio Putina s Hitlerom

Ruski napad na Gruziju, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Švedske, je agresija na međunarodno pravo i na temeljne principe sigurnosti i suradnje u Europi.

"Imamo razloga pamtiti kako je Hitler, prije malo više od pola stoljeća, upotrijebio takvu doktrinu kako bi potkopao i napao veliki dio centralne Europe", kazao je Carl Bildt, a prenosi francuski Le Figaro.

D.A.
Foto: AFP

Pročitajte više