U Haagu nastavljeno suđenje Miloševiću

SUĐENJE bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) nastavljeno je u utorak nakon prošlotjednog prekida zbog bolesti optuženog.

U nastavku dokaznog postupka obrane dovršeno je ispitivanje Mitra Balevića, bivšeg predsjednika Socijalističke partije Srbije (SPS) na Kosovu, koji je negirao da je 1999. u vrijeme bombardiranja NATO-a došlo do etničkog čišćenja Albanaca s Kosova.

"Nije bilo ni govora o etničkom čišćenju," rekao je svjedok dodajući da kolone Albanaca nisu ni nalikovale izbjegličkim već su, po priznanju nekolicine njih, odlazili po nalogu svojih vođa.

Milošević je, po riječima svjedoka, "stao na čelo borbe za spas srpskog i crnogorskog naroda na Kosovu", ali se uvijek "na liniji bratstva i jedinstva zalagao za ravnopravnost Albanaca".

Odgovarajući na pitanja Miloševića, koji se brani sam, Balević je kazao da srpske snage sigurnosti 1998. i 1999. nisu tjerale Albance s Kosova, već su "samo odgovarale na napade albanskih terorista te štitile i srpsko i albansko civilno stanovništvo".

Tijekom protuispitivanja tužitelja Geoffreya Nicea, svjedok je često prosvjedovao zbog pitanja i odbijao na njih odgovoriti.

Miloševića se tereti za progon, deportacije i prisilno preseljenje oko 800.000 Albanaca i ubojstva više stotina albanskih civila, izvršena u sklopu "udruženog zločinačkog pothvata" s ciljem "ostvarivanja trajne srpske kontrole nad pokrajinom".

Milošević je kao idućeg svjedoka obrane najavio bivšeg šefa diplomacije SRJ i veleposlanika pri UN-u Vladislava Jovanovića.

Predsjednik Haškog suda Theodor Meron u utorak je potvrdio raniju odluku Tajništva ICTY-a kojom je odbijen zahtjev britanskih odvjetnika Stevena Kaya i Gillian Higgins da im se dozvoli povlačenje iz procesa Miloševiću, u kojem su postavljeni za njegove branitelje po službenoj dužnosti.

Meron je u svojoj odluci potvrdio kako ne bi bilo "u interesu pravde" da im se dopusti povlačenje, iako dvoje odvjetnika tvrdi da im je rad onemogućen jer optuženi odbija surađivati s njima.

ICTY je u rujnu 2004. Miloševiću nametnuo branitelje kako bi se izbjeglo daljnje odugovlačenje tog trogodišnjeg procesa zbog bolesti optuženog.

Odluka je dovela do bojkota svjedoka i blokade suđenja, pa je ICTY bio prisiljen Miloševiću vratiti pravo da se brani sam, a Kay i Higgins zadržani su u rezervnoj ulozi kako bi preuzeli obranu ako se optuženom zdravlje ozbiljno pogorša.

Pročitajte više