U HAZU komemoracija Mladenu Seksu

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) danas je održana komemoracija u spomen na uglednoga hrvatskog liječnika i akademika Mladena Seksa, preminulog 2003.

Akademik Sekso rodio se 1922. u Šibeniku, diplomirao je na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, 1959. završio specijalizaciju iz interne medicine, a doktorirao je 1965.

Zaslužan je za stvaranje Zavoda za endokrinologiju pri Vinogradskoj bolnici, a svojim je autoritetom privukao pozornost najvećih svjetskih endokrinoloških središta, istaknuto je na komemoraciji.

Kao stipendist Svjetske zdravstvene organizacije Sekso se usavršavao po najuglednijim svjetskim medicinskim središtima, naglasio je predsjednik Razreda za medicinske znanosti akademik Zvonko Kusić. Dodai je kako je svoja znanja kao vrstan pedagog prenosio na naraštaje studenata Medicinskog fakulteta, gdje je bio dekan i prodekan.

Godine 1984. akademik Sekso je stvorio najveći endokrinološki laboratorij u bivšoj Jugoslaviji, na kojem su se usavršavali najveći stručnjaci i pročelnici klinika u Zagrebu i svijetu, prisjetio se njegov učenik i suradnik Milan Vrkljan.

Nazvavši Seksa "endokrinološkim Marulićem", Vrkljan je rekao kako su štovatelji njegova djela jednoj predavaonici u Vinogradskoj bolnici, u kojoj je proveo najveći dio svog rada, dali ime Mladena Seksa.

(Hina) xkt ymć

Pročitajte više