U HNK održana komemoracija Ivanu Lackoviću Croati

U HRVATSKOM narodnom kazalištu održana je danas komemoracija Ivanu Lackoviću Croati istaknutom likovnom umjetniku i predstavniku hrvatskog naivnog slikarstva, kolekcionaru, bibliografu i članu HDZ.

Opraštajući se od Croate u ime Hrvatskog sabora i zastupnika, predsjednik Sabora Vladimir Šeks podsjetio na Lackovićeve, kako je rekao, proročanske govore u sabornici koje su imale velikog odjeka u hrvatskom narodu na njegovu putu u slobodu. On sam uvijek je isticao kako stranačke borbe u Saboru treba nadvladati djelovanjem za dobrobit hrvatskog naroda koji ih je izabrao za zastupnike i dobrobit hrvatske države.

U Županijskom domu tijekom nepunih sedam godina Lacković je u svojih 176 govora i nastupa prožetih porukama koje i danas vrijede za promišljanje demokratske i odgovorne slobode. Njegovi su govori proročanski, poruke bezvremenske, a doprinos nezaboravan, istaknuo je Šeks.

Ravnatelj Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti Vladimir Crnković rekao je da je Lacković bio klasik naivne umjetnosti, istaknuti lirik, nadahnuti govornik, saborski zastupnik, dobrotovor, mecena i donator. Bio je širokog dijapazona interesa, angažirani umjetnik koji svjedoči o svom vremenu, autor niza grafičkih mapa. Njegove su slike, u koje je unio svu svoju stvaralačku energiju, psihogrami njegove duše, rekao je Crnković.

Akademik Tonko Maroević naglasio je da je Lacković iza sebe ostavio bogat stvaralački opus vezan u naivno slikarstvo - pretvaranje običnog u čudesno. Njegovi prikazi godišnjih doba prožeti su lirskim i sjetnim sadržajima punim znakovite i skrivene simbolike.

On je od zemlje na kojoj se rodio učinio nešto univerzalnije i trajnije i nadmašio načela prolaznosti, a njegov rodni kraj zlatna je žila njegova stvaralaštva, rekao je Maroević.

Načelnik kalinovečke općine Darko Sobota u prigodnom je govoru rekao kako Lacković nikada nije prekidao vezu s rodnim krajem i selom Batinskom te kako su u njegovim slikama ostali ovjekovječeni najljepši motivi Podravine. Sudjelovao je i u obrani Domovine, a perom i kistom svjedočio je o patnjama hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, rekao je Sobota naglasivši kako trebamo ostati dostojni uspomena koje nam je ostavio.

Dramski umjetnik Vanja Drach opraštajući se od velikana hrvatske naive Ivana Lackovića rekao je kako će njegov umjetnički opus i duh ostati trajno u nama te da ćemo se živo sjećati njegovih misli. Podsjetio je da je prema njegovim motivima "Četiri godišnja doba" načinjen svečani zastor zagrebačkog HNK-a. Njegove slike su sjećanje na njegov rodni kraj i ljude, a i sam je jednom prigodom o njima rekao: "...možda nisu lijepe, ali one su takve kakav je život..."

Komemoraciji u HNK-u nazočili su brojni Lackovićevi prijatelji, umjetnici i uglednici iz javnog života. U predvorju HNK otvorena je knjiga žalosti danas do 16 sati.

Pokop Ivana Lackovića Croate bit će sutra 2. rujna u 13,15 sati na zagrebačkom groblju Mirogoju.

(Hina) xdm yaz

Pročitajte više