U Hong Kongu 83 slučaja upale pluća, jedan slučaj i u Australiji

MINISTAR zdravstva Hong Konga Yeoh Engkiong u ponedjeljak je izjavio kako se broj zabilježenih slučajeva atipične upale pluća udvostručio u odnosu na nedjelju i da ih je sad 83, istodobno pozvavši javnost da se ne "prepusti panici".

Tijekom konferencije za novinare on je obznanio da je broj zaraženih narastao na 83 slučaja, dok ih je u nedjelju bilo 42. Još je dvanaest osoba stavljeno na promAtranje.

"Brojka je uzbunjujuća", izjavio je Yeoh, istodobno ipak pozivajući stanovništvo da "sačuvaju mir i ne prepusti se panici".

Prema njegovim riječima, posljednji slučajevi obuhvaćaju 16 studenata medicine i 23 člana obitelji zaraženih, naglašavajući da se epidemija nije jako proširila.

"Hong Kong je sigurno područje i nema znakova da se bolest proširila među stanovništvom", izjavio je Yeoh.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je priopćila kako namjerava poslati stručnjake u Kinu kako bi ispitali moguću vezu između epidemije atipične pneumonije koja je izbila ovog mjeseca u jugoistočnoj Aziji i slične epidemije koja je prošlog mjeseca zahvatila južnokineku provinciju Guangdong.

Tim stručnjaka u Kinu će stići tijekom sljedećeg tjedna nakon što je kinesko ministarstvo zdravstva zatražilo pomoć u analizi zaraze u Guangdongu u kojoj je umrlo najmanje pet, a zaraženo je više od 300 ljudi.

"Zasad se ne može uspostaviti veza između zarazne upale pluća u Guangdongu i epidemije u Hong Kongu", izjavio je predstavnik WHO u Kini Henk Bekedam.

Misteriozna upala pluća stigla i u Australiju

Australske zdravstvene vlasti istražuju slučaj misteriozne bolesti pluća, od koje su u jugoistočnoj Aziji oboljele stotine ljudi, a devet ih je umrlo, objavili su mediji u ponedjeljak.

Kod osobe za koju se sumnja da je zaražena uočeni su simptomi plućne bolesti, a primila je terapiju od liječnika opće prakse, javio je australski radio.

Prva preminula osoba od misterioznog virusa bio je kinesko-američki biznismen koji je u Hong Kong doputovao iz Vijetnama.

Pročitajte više