U Hrvatskoj 43 posto djece živi u siromašnim obiteljima

U HRVATSKOJ čak 43 posto djece živi u obiteljima slabog imovinskog statusa, 43 posto srednjeg, a 14 posto u obiteljima dobrog imovinskog statusa, što Hrvatsku stavlja u donju trećinu od ukupno 35 zemalja u kojima je provedeno istraživanje o ponašanju djece.

Dodatne analize su pokazale da djeca lošeg imovinskog stanja češće svoje zdravlje procjenjuju lošim, imaju više subjektivnih zdravstvenih simptoma i manje su tjelesno aktivna, rekla je, predstavljajući rezultate, voditeljica istraživanja u Hrvatskoj Marina Kuzman iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Međunarodno istraživanje ponašanja u vezi sa zdravljem djece dobi od 11, 13 i 15 godina (HBSC) provedeno je 2001. i 2002. uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije u 35 zemalja Europe i Sjeverne Amerike, a njime je obuhvaćeno niz područja koja imaju utjecaj na zdravlje, način života i ponašanje mladih.

Istraživanje je pokazalo da naša djeca puno vremena provode učeći i pišući domaće zadaće - više od tri sata svakodnevno to radi oko 22 posto dječaka i 43 posto djevojčica, što Hrvatsku smješta na četvrto mjesto među svim zemljama sudionicama.

No, hrvatski školarci izjavljuju da ne vole školu pa su 13-godišnjaci na posljednjem, a 15-godišnjaci na pretposljednjem mjestu po tome koliko vole školu.

Hrvatska je zauzela prosjek kad je u pitanju pušenje cigareta. Kod nas tjedno puši 25 posto dječaka i 23 posto djevojčica.

Među djecom u zemljama sudionicama istraživanja konzumiranje marihuane barem jednom u životu varira od tri posto u Makedoniji i Grčkoj do čak 46 posto na Grenlandu i Švicarskoj, dok je u Hrvatskoj marihuanu probalo 14 posto djevojčica i 19 posto dječaka.

Istraživanje je također pokazalo da je svaki četvrti dječak i svaka peta djevojčica u posljednjih nekoliko mjeseci bila izložena nasilju, Hrvatska se po učestalosti nasilja nalazi na 25. mjestu.

S obzirom na tjelesnu aktivnost djece Hrvatska se nalazi na 20. mjestu, a zabrinjava što tijekom radnog dana 34 posto dječaka i 29 posto djevojčica provodi četiri sata i više gledajući televiziju.

Istraživanje je pokazalo da naša djeca pokazuju veliku sklonost komunikaciji s prijateljima pa je Hrvatska u vrhu po učestalosti komuniciranja putem telefona i elektronskih poruka.

Studija je pokazala velike razlike po udjelu mladih od 15 godina koji su već imali seksualna iskustva, a Hrvatska se s 23 posto dječaka i 10 posto djevojčica koji su izjavili da su imali seksualne odnose nalazi na predzadnjem mjestu, prije Poljske.


Pročitajte više