KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj 92 nova slučaja: U Zagrebu 18 novih, u Karlovačkoj županiji 12...

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

U HRVATSKOJ su evidentirana 92 nova slučaja čime je ukupan broj 3953. Aktivno je 1204. Oporavljeno 2639. Testirano je 97.424 osobe, 1804 u zadnja 24 sata. Nema preminulih.

Nacionalni stožer od ponedjeljka ima svaki dan press konferencije u 14 sati koje možete pratiti na Indexu.

Plenković se opet testirao, Divjak u samoizolaciji

Andrej Plenković opet se testirao na koronavirus i test je bio negativan. Testirala se i ministrica Divjak, i njen nalaz je negativan, ali ona će napraviti još jedan test jer je bila u kontaktu sa zaraženom državnom tajnicom.

STANJE PO ŽUPANIJAMA
(na popisu su isključivo županije koje su DANAS objavile nove podatke)

  • Požeško-slavonska - 8 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 10 novih
  • Istarska - 2 nova
  • Ličko-senjska - 0 novih
  • Virovitičko-podravska - 4 novih
  • Brodsko-posavska - 4 novih
  • Zadarska - 1 novih
  • Karlovačka - 12 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 9 novih
  • Krapinsko-zagorska - 1 novi
  • Osječko-baranjska - 6 novih
  • Šibensko-kninska - 2 nova
  • Grad Zagreb - 18 novih
  • Zagrebačka županija - 3 nova
  • Dubrovačko-neretvanska - 5 novih
  • Sisačko-moslavačka - 0 novih
  • Primorsko-goranska - 5 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih
  • Međimurska - 0 novih
  • Koprivničko-križevačka - 0 novih
  • Varaždinska - 1 novi

IZ MINUTE U MINUTU

13:50 U Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj.

"U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o ženskoj osobi srednjih godina s blažom kliničkom slikom, bliski kontakt je prethodno zaražene osobe i posljednjih dana je bila pod mjerom samoizolacije.

Ukupno sada i dalje imamo pet aktivnih slučaja zaraze koronavirusom na području Varaždinske županije, jer je u međuvremenu i jedna osoba izliječena. Sve zaražene osobe nalaze se izolirane kod kuće i pod aktivnim zdravstvenim nadzorom infektologa tako da trenutno nemamo nikoga na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin.

Pod mjerom obavezne samoizolacije na području Varaždinske županije trenutno se nalazi 25 osoba.

Sveukupno od početka pojave koronavirusa u našoj županiji evidentirane su 53 zaražene osobe i dodatno još 10 osoba statistički zbog prijavljenog mjesta prebivališta", stoji u priopćenju tamošnjeg stožera.

„Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije nam već od 30. ožujka kontinuirano omogućuje da brzo dođemo do rezultata analiza uzetih briseva. Samo jučer su istestirane 83 osobe, a tijekom srpnja njih 954.  Dakle, na svakih 159 testiranih imamo jednog zaraženog, odnosno 0,6% u ukupno broju. Općenito, u odnosu na većinu drugih županija imamo puno bolju epidemiološku situaciju, a ono na što redovito skrećemo pozornost je i dalje važnost individualne odgovornosti u poštivanju važećih preporuka za smanjiivanje rizika širenja zaraze.“, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

13:25 U Koprivnički-križevačkoj županiji nema novih slučajeva zaraze.

"U posljednja 24 sata testirano 40 uzoraka sa sumnjom na koronavirus, svi nalazi negativni
Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke obavještava javnost kako na području županije nema zabilježenih novih slučajeva bolesti COVID-19 te kako je zdravstveno i epidemiološko stanje stabilno. Svih 40  testiranih uzoraka iz opće populacije u posljednja 24 sata je negativno.
 
Na području županije trenutno je samo jedan aktivan slučaj pozitiviteta na koronavirus, a od početka epidemije bolesti COVID-19  ukupno je zabilježeno 100 slučajeva oboljenja. Pod mjerom samoizolacije je trenutno pet osoba, bliskih kontakata ranije pozitivnih osoba", stoji u priopćenju.

13:20 U Međimurskoj županiji nema novooboljelih.

"U srijedu, 15. srpnja 2020 godine do 11:00 sati uzeto je 36 uzoraka i svi su nalazi negativni.
 
U ovom trenutku u Međimurskoj županiji samo se jedna osoba administrativno vodi kao zaražena, zbog mjesta prebivališta koje je u Međimurskoj županiji iako živi i radi u Zagrebu. Epidemiološka situacija u Međimurju u ovome trenutku je iznimno dobra i nema razloga za zabrinutost", stoji u priopćenju stožera.

13:15 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novozaraženih osoba COVIDOM 19.

13:00 Na području Primorsko-goranske županije zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom u protekla 24 sata, a u Kliničkom bolničkom centru Rijeka smješteno je devet oboljelih pacijenata, izvijestili su u srijedu iz tog KBC-a.

Od novih pet zaraženih po dva su člana dviju obitelji, poznati kontakti iz Zagreba i PGŽ-a. Peta osoba je s uvezenim virusom iz Srbije koja se nalazila u samoizolaciji, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović dodavši da je sada u toj županiji 40 aktivnih slučajeva koronavirusa,

Novi ravnatelj KBC Rijeka Alen Ružić izvijestio je da su hospitalizirani pacijenti sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom, ali ni jedan od njih nije na respiratoru.

"Mi brinemo o korona epidemiji jer želimo osigurati najbolju zdravstvenu zaštitu ne samo bolesnicima s koronavirusom nego nam je zadaća osigurati sigurnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu svim bolesnicima", rekao je Ružić.

Istaknuo je i da je danas otprilike jednak broj hospitaliziranih pacijenata u KBC-u Rijeka kao na isti dan prije godinu dana, ustvrdivši kako je to dokaz da KBC obavlja svoju djelatnost normalno i pruža sve usluge. Naveo je da je povećan broj testiranja na koronavirus unutar KBC-a, u suradnji s partnerima.

Posjeti još nisu dopušteni, ali je od jučer omogućena prisutnost oca na porodu, kazao je Ružić. Novorođenčad imaju normalan odnos s majkom, a s hospitaliziranom djecom može biti jedan roditelj 24 sata dnevno, istaknuo je. "Spremni smo i za složenije scenarije razvoja pandemije te je pripremljen respiracijski centar s 50 respiratora", kazao je ravnatelj KBC-a.

12:45 U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novih slučajeva.

"Na današnji dan na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Od 17. lipnja 2020. godine do danas četrdeset i tri pacijenta su oboljela od kojih šest pacijenata nisu stanovnici županije. Od četrdeset i tri navedena dijagnosticirana pacijenta ostalo je još trideset aktivnih pacijenata koji se nalaze na županijskom prostoru", stoji u priopćenju.

12:35 Dubrovačko-neretvanska županija bilježi pet novih slučaja zaraze.

"U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 5 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške osobe iz Dubrovnika mlađe i srednje životne dobi, muškoj i ženskoj osobi iz Župe dubrovačke srednjih godina, te mlađem muškarcu iz Metkovića.
Za njih troje je utvrđena epidemiološka veza, a za preostalo dvoje je obrada u tijeku. Izliječena je jedna osoba iz Župe dubrovačke.

Ukupno je hospitalizirano 6 osoba u OB-u Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 4797 uzoraka.

U samoizolaciji se nalaze 183 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 40 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH", priopćio je tamošnji stožer.

12:15 "U Karlovačkoj županiji imamo detektiranih 12 novooboljelih od koronavirusa, šest pozitivnih osoba teritorijalno veže grad Ogulin i šest se odnosi na širu okolicu grada Duge Rese", rečeno je na presici. Time su potvrđene brojke od jutros.

11:53 U Zagrebačkoj županiji evidentirana su tri nova slučaja zaraze koronavirusom te su trenutno aktivna 64 slučaja, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.

Podaci su to Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas do 11 sati.

Ukupno je dosad evidentirano 210 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom.

Do sada je ukupno izliječeno 137 osoba, a devet ih je preminulo.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci.

Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

11:34 U Zagrebu je detektirano 18 novih slučajeva.

11:33 U Šibensko-kninskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja.

"U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije imamo 2 nova slučaja oboljenja od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o jednoj muškoj osobi srednje životne dobi, koja trenutno boravi na području općine Unešić i ima prebivalište u susjednoj županiji i koji je kontakt osobe iz Slavonije. Druga oboljela osoba je  muškarac iz Knina, srednje životne dobi za kojeg je epidemiološka obrada u tijeku", objavio je stožer.

11:10 U Osječko-baranjskoj šest novih

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 228 uzoraka. Šest je bilo pozitivno na koronavirus, tri iz Osijeka, dva iz Našica i jedan s područja Belog Manastira.

10:36 Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je 1 osoba pozitivna na koronavirus (Oroslavje). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije je 12. U samoizolaciji se nalazi 55 osoba.

10:34 Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 237 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 9 novooboljelih osoba pozitivno na covid-19 infekciju i to 6 osoba iz Splita, 1 osoba iz Solina, 1 osoba iz Trogira i 1 osoba iz Vrgorca.

Svi novooboljeli kontakti su prethodno oboljelih osoba. Uz 9 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na covid-19 infekciju je i jedna osoba s područja grada Zagreba koja je testirana u Splitu.

683 osobe nalaze se u samoizolaciji. 3 covid pozitivne osobe nalaze se na bolničkom liječenju u KBC-u Split, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite
Splitsko-dalmatinske županije.

10:16 Iz stožera Karlovačke županije doznajemo kako zasad, iz jutros pristiglih nalaza a još ih i čekaju, imaju čak 12 novozaraženih, što je najveći broj od početka epidemije u 24-satnom razdoblju. Dosad je najveći broj novooboljelih u jednom danu bio 5. Više informacija reći će na presici u podne, a u tijeku je potraga za kontaktima. Prema dosad poznatim informacijama nema nekog novog žarišta, novooboljele osobe su iz raznih dijelova županije.

10:08 Zadarska županija ima jednu novozaraženu osobu

10:07 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije četiri (4) su nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2. Kod tri osobe se radi o kontaktima već ranije potvrđenih  pozitivnih osoba, a za jednu je osobu u tijeku epidemiološka obrada odnosno utvrđivanje njenih kontakata. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 130, dok je broj aktivnih slučajeva 80. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze 463 osobe (34 manje u odnosu na prethodni dan).

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

10:06 Vukovarsko-srijemska ima 10 novih

10:00 4 nove zaražene osobe u Virovitici

"4 su novooboljele osove. Jedna se oporavila. Od 55 uzoraka nisu još svi obrađeni, ali neki su nam došli. Tri su kućni kontakti već zaraženih. Sve tri su ženske osobe 19, 50 i 82 godine. Imaju blage simptome, blagi kašalj. Četvrta pozitivna osoba je kontakt s posla, gospođa koja ima 51 godinu i nema simptoma", rekli su na presici.

9:57 Sedmi dan za redom u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od COVID-19. Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je 8 aktivnih slučaja,  21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad  15 osoba uzimanjem uzoraka. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 756 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 39 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „COVID 19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

9:43 Karlovački stožer najavio je presicu zbog korone u 12 sati.

9:29 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 201 uzoraka briseva na covid-19, od kojih su 2 pozitivna.
Radi se o osobama koje su bliski kontakt već pozitivnih osoba.

9:02 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 83 aktivna slučaja zaraze koronavirusom. U kućnoj izolaciji nalazi se 78 osoba te je 5 osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 294 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 90 uzoraka od kojih je 8 pozitivnih rezultata na koronavirus. Ukupno je testirano 2817 uzoraka, javili su iz stožera.

8:53 Najavljena je presica u Virovitici zbog korone.

8:00 "Od 22. ožujka naša služba kao i sve druge službe su u takvom pogonu koji nikada nisu doživjeli. Nas veže dugogodišnja suradnja sa svim zavodima u vrijeme rata i poraća, sanacije terena. Vi ste tad imali određenu akciju koja je imala intenzitet i vrijeme trajanja. Mi sada više nemamo intenzitet, on je sve jači i jači i nema kraja", kazala je za RTL epidemiologinja Svjetlana Ančić-Birač. > Opširnije

7:27 "Ovo je jedna vrlo teška i komplicirana bolest koja nam radi velike epidemiološke komplikacije. Prije svega, imamo dugu inkubaciju, vi ne možete znati u kojem će se danu razviti bolest i kad je čovjek postao zarazan. U međuvremenu čovjek može normalno živjeti, ostvariti brojne kontakte. Onda imamo oboljele, bolest traje otprilike 14 dana, mi sad imamo nove preporuke o otpuštanju ljudi iz bolnice, to smo sad skratili, takva je praksa", rekao je Capak sinoć u Otvorenom. > Opširnije

7:20 "U zadnje vrijeme nam se događa, s obzirom na to da ljudi imaju lakše simptome ili ih nemaju, da ponekad dio ljudi, osobito mlađi, čak i zataje svoje kontakte. To nam otežava posao. Ali ne radi se o otežavanju posla, već o svrsi obrade kontakata i obuzdavanja širenja infekcije. Svako prikrivanje kontakata omogućava da se bolest neprimjetno širi i da budu ugroženi pripadnici rizičnih skupina", rekla je epidemiologinja Iva Pem Novosel.  > Opširnije

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više