U Hrvatskoj drugi dan općeg štrajka liječnika

U HRVATSKOJ se održava drugi dan općeg štrajka liječnika u organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata.

U štrajk je pozvano 8.000 bolničkih liječnika zbog nepoštivanja strukovnog kolektivnog ugovora (SKU) koji je liječnicima jamčio veća materijalna i strukovna prava.

Vlada je naknadno odbila primijeniti SKU ocijenivši da je sklopljen na nezakonit način, ali je posebnom uredbom liječnicima dala 10 posto dodatka za liječničku odgovornost čime će im plaće porasti između 500 i 850 kuna.

Prvi dan štrajka obilježio je znatno manji broj pacijenata u bolnicama. Prema naputcima sindikata, liječnici tijekom štrajka trebaju zbrinjavati samo hitne slučajeve.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić izjavio je da je zadovoljan jučerašnjim odazivom liječnika jer je štrajk podržalo između 80 i 90 posto liječnika.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić rekao je pak da su se liječnici cehovski solidarizirali sa štrajkom ali da je jučer u bolnicima pruženo pacijentima 85 posto traženih usluga.

Ljubičić je pozvao Babića da prekine štrajk kako bi započeli pregovore jer je javnost primila na znanje liječničko upozorenje.

Inače, danas se sastaje Glavni štrajkaški odbor HLS-a koji će se, među ostalim, odrediti prema odluci Županijskog suda o zabrani štrajka, koju je sindikat jučer službeno primio.

Pročitajte više