U Hrvatskoj još nema Paxlovida, u Njemačkoj stotinama tisuća doza istječe rok

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL,Shutterstock

MINISTAR Vili Beroš već dva mjeseca ne želi potpisati narudžbenicu za nabavu Paxlovida, lijeka koji je Ministarstvo još u veljači ove godine uvrstilo u obvezne smjernice za liječenje oboljelih od koronavirusne bolesti, ali ga nije nabavilo.

>> Ugovor za nabavu lijeka Paxlovida je već dva mjeseca kod Beroša. Nije ga potpisao

Podsjetimo, našem novinaru Vladimiru Matijaniću 2. kolovoza na Hitnom prijemu splitske Infektologije rečeno je da tog lijeka, koji se treba davati "što prije moguće" - nema. Matijanić je preminuo tri dana poslije.

Njemačka bi mogla uništiti 280.000 pakiranja Paxlovida

U isto vrijeme u Njemačkoj bi stotine tisuća pakiranja tog lijeka mogle biti uništene zbog niske potražnje. Ovaj zaključak proizlazi iz odgovora Saveznog ministarstva zdravstva na zastupničko pitanje političara CSU-a Stephana Pilsingera, objavljeno je na portalu RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).

Prema ministru zdravstva Edgaru Frankeu (SPD), veledrogerijama je od milijun naručenih pakiranja dosad isporučeno njih 460.000. 

"Od toga će do veljače 2023. rok valjanosti isteći za njih 280.000", piše u odgovoru. Trenutno se ispituje je li moguće produljiti rok trajanja lijeka, navodi Franke.

"Treba ga dati siromašnim zemljama prije nego što mu istekne rok"

"Činjenica da dozama Paxlovida na koje su potrošeni milijuni eura sada prijeti istjecanje roka valjanosti pokazuje da ministar Karl Lauterbach nije ništa naučio", rekao je Pilsinger podsjetivši da je ranije uništeno najmanje četiri milijuna doza cjepiva protiv korone.

"Prije nego što ovom vrijednom lijeku istekne rok trajanja, bilo bi bolje dati ga siromašnijim zemljama", rekao je.

Pročitajte više