U Hrvatskoj trenutno nestašica lijeka protiv teških bolova: "To je uobičajena pojava"

Foto: Krstina Stedul Fabac/PIXSELL

U HRVATSKOJ teško oboljeli, u prvom redu onkološki bolesnici, već neko vrijeme ne mogu doći do važnog lijeka Targinacta 20 mg/10 mg te 40mg/20mg. Radi se o opioidnom analgetiku koji se koristi za suzbijanje teških bolova, a pripada istoj farmakoterapijskoj skupini kao i morfij.

Lijek koji ublažava teške bolove kod oboljelih od karcinoma

Targinact se izdaje na recept, a služi za liječenje teške boli koja se odgovarajuće može suzbiti samo opioidnim analgeticima. Riječ je o tableti s produljenim oslobađanjem, što znači da se njezine djelatne tvari oslobađaju kroz dulje vrijeme, a djelovanje traje 12 sati i namijenjene su za primjenu samo kod odraslih.   

Koristi se kod malignih bolova koji su u početku srednjeg, a kasnije vrlo jakog intenziteta te kao simptomatsko drugolinijsko liječenje osoba s teškim do vrlo teškim sindromom nemirnih nogu koji se ne mogu liječiti dopaminskim lijekovima. 

HALMED: Došlo je do privremene nestašice nekoliko lijekova

Iz HALMED-a, agencije za lijekove i medicinske proizvode, kažu da je za dio lijekova istog oblika, različitih jačina i različitih proizvođača trenutno došlo do privremene nestašice te da predviđaju normalizaciju opskrbe tržišta koncem ovog mjeseca.  

Ističu i da su isto tako u Hrvatskoj dostupni lijekovi s istom djelatnom tvari, jačinom i farmaceutskim oblikom te drugih proizvođača, pa tako i Targinact 10 mg/5mg. 

Naglašavaju i da se usprkos otežanoj opskrbi pojedinim lijekovima zamjenske terapije mogu nabaviti putem preraspodjele zaliha istog ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice Europske unije.   

Foto: Screenshot

"Svaki se lijek može povremeno naći u nestašici, primjerice zbog zastoja u lancima opskrbe lijekovima iz logističkih razloga, kašnjenja u proizvodnji, povećane potražnje i drugih razloga. Nestašice lijekova postoje oduvijek ne samo u Hrvatskoj nego i u drugim državama članicama.

O njima se intenzivnije raspravlja unutar EU regulatorne mreže za lijekove unazad 10-ak godina. Osobito je ovo pitanje došlo u fokus za vrijeme pandemije, a potom i drugih globalnih izazova tako da i današnja situacija s nestašicom pojedinih lijekova nije ništa neuobičajeno", kazali su nam iz HALMED-a. 

"Nestašice lijekova su uobičajena pojava" 

Također kažu da su nestašice lijekova uobičajena pojava koju rješavaju zakonski dostupnim alatima temeljenima na preraspodjeli zaliha istog ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice Europske unije, a sve kako bi se osigurala kontinuirana opskrba potrebnim lijekovima.

"Ako potrebni lijek nije dostupan na našem tržištu te nema odgovarajuće zamjene, poduzimaju se dodatne mjere kojima se lijek nabavlja za potrebe pacijenta, kao što su nabava lijeka iz druge države članice EU-a ili stavljanje lijeka u promet u stranom pakiranju, uz suglasnost HALMED-a", poručuju.

Foto: Shutterstock

Naglasili su i da HALMED prikuplja podatke o nestašici lijeka izravno od nositelja odobrenja za stavljanje lijeka u promet čija je zakonska obveza, bez odgode, u pisanom obliku obavijestiti HALMED i Ministarstvo zdravstva, a za lijek koji je uvršten u listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i HZZO, o okolnostima koje mogu dovesti do poremećaja opskrbe hrvatskog tržišta lijekom ili nestašice lijeka.  

"Prema podacima koje na ovaj način prikupljamo i promptno ažuriramo stanje u našoj bazi lijekova i na stranicama HALMED-a kako bi sva saznanja o početku i završetku nestašice te razlozima zbog kojih je do nje došlo bili dostupni.

Isto tako, kad nam se obrate pacijenti i zdravstveni radnici i signaliziraju da je za pojedini lijek potencijalno smanjena dostupnost, dodatno istražujemo i provjeravamo stanje u prometu. 

HALMED s nositeljima odobrenja i veleprodajama provodi svakodnevnu intenzivnu komunikaciju u vezi rješavanja problema u opskrbi tržišta lijekovima kako bi se osigurala pravovremena razmjena svih dostupnih informacija i kako bi se svi eventualni poremećaji u opskrbi promptno riješili", kažu.

Pročitajte više