U Hrvatskoj nitko ne kontrolira nose li ratni veterani oružje

Foto: Goran Kovačić/Pixsell, Facebook

U TRAGEDIJI koja se zbila u nedjelju na Rabu, naoružani Srđan Smojver, 48-godišnji ratni veteran, hicima iz jurišne puške tipa Kalašnjikov ubio je psihijatra Sinišu Rakića, dok se Rakićeva žena spasila bijegom kroz prozor.


Nakon višesatne opsade u kojoj se Smojver zabarikadirao u kuću i prijetio da će se raznijeti bombom, na kraju je to i učinio.

Otkud Smojveru oružje koje je u Hrvatskoj zakonom zabranjeno posjedovati, pitanje je koje su postavili brojni čitatelji prateći ovu tragediju na Rabu.

>>TRAGEDIJA NA RABU Ratni veteran ubio psihijatra pa se nakon opsade raznio bombom

Ubojica s Raba imao oružje koje je zakonom zabranjeno

Naime, prema odredbama Zakona o oružju u Hrvatskoj je zabranjeno posjedovati automatsko vatreno oružje kakvim je Smojver ubio Sinišu Rakića.

Pitali smo MUP provode li ikakvu kontrolu vezanu uz posjedovanje oružja, pogotovo nad veteranima budući da mnogi od njih imaju PTSP te je stoga još opasnije da posjeduju ikakvo oružje.

Međutim, ništa od toga. U MUP-u kažu da "ne vode zasebnu evidenciju o vlasnicima oružja koji imaju status hrvatskog branitelja".

"Da bi Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo odobrenje za nabavu oružja dozvoljenog prema Zakonu o oružju, fizička osoba mora ispunjavati opće i posebne uvjete", stoji u odgovoru MUP-a, u kojem su nam potom naveli opće uvjete potrebne za nabavu oružja.

MUP poziva građane da vrate ilegalno oružje

Uz to su dodali da policija periodički obavlja terensku provjeru zakonitih vlasnika oružja.


"No, kada govorimo o ilegalnom oružju za pretragu doma, potreban je nalog nadležnog suda ukoliko je ispunjen uvjet osnova sumnje da bi osoba mogla posjedovati oružje. Također, dugogodišnjom kampanjom "Manje oružja, manje tragedija" Ministarstvo unutarnjih poslova teži smanjiti broj ilegalnog oružja u posjedu građana, pozivajući ih da bez sankcija predaju ilegalno oružje koje posjeduju", kažu u MUP-u.

Poslali smo upit i Ministarstvu branitelja, tražeći od njih da nam odgovore vode li oni evidenciju o veteranima koji posjeduju oružje, na što su nas samo uputili na MUP, navodeći kako je prema Zakonu o oružju MUP nadležno tijelo za sva postupanja vezana uz upotrebu oružja.

Ovakvi odgovori zasigurno ne ulijevaju povjerenje građanima koji bi se htjeli osjećati sigurno, pogotovo ako se još k tome prisjetimo i šatoraša iz Savske koji su vrlo otvoreno prijetili stanovništvu kad su postavili plinske boce nasred Savske. I sve to im je bilo tolerirano.

A prisjetimo se i saborskog zastupnika Željka Glasnovića koji se po Facebooku naslikavao s ilegalnim oružjem.

Pročitajte više