KORONAVIRUS

U Hrvatskoj puno Talijana popravlja zube. Klinika nam je objasnila kako se štite

Poliklinika Rident u Rijeci (lijevo), Željko Miljanić (desno) Foto: Poliklinika Rident

DENTALNI turizam kod nas je najrazvijeniji u Istri, Rijeci i Opatiji. Usluge kvarnerskih stomatologa prema nekim procjenama koristi oko 50.000 stranaca na godinu, ponajviše Talijana. Sa stranim pacijentima najviše rade stomatološke klinike u Rijeci gdje korisnici najčešće borave jedan dan, a neki dođu i nekoliko puta tijekom godine.

Kontaktirali smo riječku Polikliniku Rident, koja ima pacijente iz Italije. Pitali smo ih koje su mjere poduzeli s obzirom na novonastalu situaciju širenja koronavirusa u Italiji.

Odgovorili su nam kako normalno rade za sve medicinski zdrave pacijente koji imaju u tijeku dentalnu terapiju, a sve uz primjenu klasične metode za zaštitu od infekcija i pojačano se, kažu, posvećuju uzimanju anamneze.

Odgođeni grupni dolasci pacijenata iz Italije

No trenutno su odgodili naručivanje za rizične skupine podložne komplikacijama od infekcija (stariji, bolesni i imunodeficijentni), a ujedno je smanjen broj pacijenata u čekaonicama te su odgođeni grupni dolasci pacijenata iz Italije. 

"Boravak u čekaonicama sveden je na minimalno moguće uz obavezno mjerenje tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerom", rekao nam je direktor poliklinike dr. med. dent. Željko Miljanić.

Prate daljnje upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Napomenuo je kako zdravstveni sustav dentalne medicine mora i dalje funkcionirati.

"Hrvatska komora dentalne medicine, pa i Poliklinike Rident, stava su da zdravstveni sustav dentalne medicine mora i dalje funkcionirati, pacijenti moraju imati mogućnost liječenja bez obzira radi li se o hrvatskom ili stranom državljaninu, uz primjenu mogućih mjera opreza i pridržavanja uputa nadležnih institucija Republike Hrvatske", poručuje.

Poliklinika Rident, kao i sve zdravstvene ustanove u zemlji, prate upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' za postupanje zdravstvenih djelatnika u slučaju pojavljivanja sumnje na koronavirus, napominju iz Ridenta.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.