Eurostat: U Hrvatskoj radi 8.3% studenata i srednjoškolaca, 0.9% ne može naći posao

Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prošle godine 72 posto mladih Europljana u dobi od 15 do 29 godina nije radilo za vrijeme formalnog obrazovanja, objavio je jučer Eurostat. Zaposleno je bilo njih 25 posto, dok je 3 posto bilo raspoloživo za zapošljavanje i aktivno traži zaposlenje tijekom formalnog obrazovanja.

Dinamika prijelaza mladih iz formalnog obrazovanja na tržište rada značajno se razlikuje među zemljama EU. Na ove razlike mogu utjecati nacionalni obrazovni sustavi, dostupnost obuke, karakteristike tržišta rada i kulturni čimbenici.

U Nizozemskoj radi 73% studenata i srednjoškolaca

Unatoč tome što se četvrtina mladih Europljana zapošljava tijekom studija, ova statistika prikriva značajne nacionalne razlike. Na nacionalnoj razini najveći udio mladih zaposlenih tijekom formalnog obrazovanja zabilježen je u Nizozemskoj (73%), Danskoj (52%) i Njemačkoj (45%). Nasuprot tome, Rumunjska (2%), Slovačka (5%) i Mađarska (6%) prijavile su najmanje udjele.

🏫💰 EU youth: 25% employed while in #education In 2022, in the EU, the highest shares of young people #employed during...

Objavljuje EurostatČetvrtak, 28. rujna 2023.

Eurostat navodi da je u Hrvatskoj 8.3% studenata i srednjoškolaca zaposleno, dok 90.9 posto njih ne traži posao te napominje da su podaci za Hrvatsku nepouzdani. 0.9 posto traži posao, ali ga ne može naći.

U Švedskoj najveći broj mladih koji traže posao

Najveći udio mladih u formalnom obrazovanju koji su dostupni za zapošljavanje i aktivno traže posao zabilježen je u Švedskoj (13%), Finskoj (7%) i Nizozemskoj (6%).

Suprotno tome, Mađarska, Češka, Rumunjska, Hrvatska, Poljska i Litva imale su manje od jedan posto mladih u dobi od 15 do 29 godina koji su tražili zaposlenje, dok su u isto vrijeme bile među najvećim udjelima studenata izvan radne snage.

Pročitajte više