U Hrvatskoj se i dalje traže radnici, evo koja su najtraženija zanimanja

Ilustracija: Tomislav Miletić/PIXSELL

INDEKS slobodnih radnih mjesta (OVI indeks) ukazuje na to da je i u rujnu ove godine potražnja za radom bila snažna, a najtraženija zanimanja bila su prodavač konobar, učitelj, skladištar i knjigovođa, objavio je Ekonomski institut Zagreb (EIZ).

Najtraženija zanimanja su prodavač, konobar, učitelj...

"U skladu s kretanjima na tržištu rada zadnjih godinu i pol dana, OVI indeks ukazuje kako je i u rujnu ove godine potražnja za radom bila snažna. U usporedbi s rujnom 2021. godine te rujnom pretpandemijske 2019. godine, ovogodišnji rujanski OVI pokazuje za 13.7 i 26.6 posto snažniju potražnju za radom", navodi se u objavi na stranicama EIZ-a.

Slično se može zaključiti i iz tromjesečnih podataka - u trećem kvartalu ove godine tražilo se 9.9 i 31.2 posto više radnika nego u trećem kvartalu 2021. i 2019. godine. Najtraženija zanimanja u rujnu ove godine bila su prodavač, konobar, učitelj, skladištar i knjigovođa, dok je 48.5 posto oglasa za posao nudilo ugovor na određeno, a 42 posto ugovor na neodređeno, ističu iz EIZ-a.

Rastu oglasi za poslove koji se mogu raditi od kuće

Primjećuje se i rast oglasa za posao koji spominju mogućnost rada od doma, s 1.7 posto u rujnu lani na 2.5 posto u rujnu ove godine. Sličan trend rasta vidljiv je i s oglasima za poslove usmjerene na umirovljenike, kojih je u rujnu ove godine bilo tri posto, a u rujnu prošle godine 2.5 posto, navodi se u objavi Instituta.

OVI (Online Vacancy Indeks) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni na samo jednom portalu, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Pročitajte više