U Hrvatskoj pljušte optužbe za veleizdaju. Zašto onda nitko nije službeno optužen?

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

RIJEČ "veleizdaja" već godinama je prisutna u hrvatskom javnom prostoru, a lansirala ju je desnica koja je za veleizdaju optuživala svakoga tko se s njom politički ne slaže.

Kritika Franje Tuđmana je proglašavana veleizdajom, kao i rješavanje graničnog spora sa Slovenijom, ukazivanje na hrvatske zločine, ulazak u Europsku uniju, neproglašavanje gospodarskog pojasa na moru itd.

"Veleizdaja" je omiljena optužba s desnice

Vrlo lako je u hrvatskom javnom prostoru doživjeti da vas netko optuži za veleizdaju. Političari se, nažalost, ne ustručavaju često koristiti takve kvalifikacije. 

U međuvremenu se toj desničarskoj ekipi pridružio i predsjednik Zoran Milanović koji je, primjerice, ustvrdio da je ponašanje premijera Andreja Plenkovića prema BiH "za Nobela za izdaju".

>> Milanović odgovorio Plenkoviću: Uplašen je za sudbinu svojih mokrih briselskih snova

U svojem najnovijem otvorenom pismu saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto je pak poručila da će predsjednik Milanović i premijer Plenković počiniti veleizdaju ako ne blokiraju ulazak Srbije u Europsku uniju.

Vidović-Krišto optužila Milanovića i Plenkovića

"Zbog dizanja optužnica protiv hrvatskih građana, Srbija je povrijedila međunarodno pravo i suverenitet Republike Hrvatske. Hrvatska država dužna je trenutačno blokirati pregovore Srbije i Europske unije te zatražiti od Srbije isplatu ratne odštete, povrat ukradenog kulturnog blaga te informacije o ubijenim i nestalim hrvatskim građanima.

>> Vidović Krišto u pismu Milanoviću i Plenkoviću: Blokirajte pregovore Srbije i EU

Ako ne poduzmete navedene mjere prekršit ćete svoju obvezu koju vam propisuju hrvatski Ustav, hrvatski zakon i prisega koju ste položili, te ćete počiniti kazneno djelo veleizdaje!" navela je desničarska zastupnica Vidović-Krišto.

Što kaže Kazneni zakon?

Spomenuto je izrijekom "kazneno djelo veleizdaje" pa hajdemo pogledati što o tome piše u Kaznenom zakonu. Veleizdaja se spominje u Glavi XXXII Kaznenog zakona, koja se odnosi na kaznena djela protiv Republike Hrvatske i posvećen joj je članak 340.

"Tko uporabom sile ili prijetnjom uporabe sile ili na drugi protupravan način ugrozi teritorijalnu cjelovitost ili ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina", kaže se u članku 340. Kaznenog zakona.

I to je to. To je veleizdaja kako je definira Kazneni zakon. Svakome tko posjeduje osnovnoškolsko obrazovanje jasno je da veleizdaja iz zakona nema nikakve veze s tom kvalifikacijom kako je koristi hrvatska politička desnica, uključujući u međuvremenu i predsjednika Milanovića.

Kakav god bio izborni zakon u BiH, to nema nikakve veze s ustavnim ustrojstvom ili teritorijalnom cjelovitošću Hrvatske, a s time nema veze ni to hoće li Srbija nekad možda ući u Europsku uniju.

Drugim riječima, i Milanović i Vidović-Krišto pričaju gluposti - on kad Plenkovića optužuje za veleizdaju, a ona kada optužuje i Plenkovića i Milanovića.

Pročitajte više