U Hrvatskoj svaka četvrta žena seksualno uznemiravana

U HRVATSKOJ je svaka četvrta žena žrtva seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, pokazuje istraživanje zagrebačkog Centra za ravnopravnost spolova.

Ispitivanje je izvedneo na uzorku od 600 ispitanica u svim većim hrvatskim gradovima.

Lovorka Marinović, predsjednica Centra za ravnopravnost spolova, za "Večernji list" objašnjava da se pod uznemiravanjem podrazumijevaju neželjeni dodiri i tapšanja na radnome mjestu, usputna dobacivanja i pošalice, ali i neželjeni pogledi.

Marinović upozorava da se kod nas o spolnom uznemiravanju premalo javno govori, a osobe koje ga trpe nerado o tome govore zbog straha za svoje radno mjesto. Postupke poput "slučajnog" tapšanja po ramenu, laganih udaraca po stražnjici na radnome mjestu ne bi trebalo zanemarivati, već takve postupke na određeni način kažnjavati, smatraju ženske civilne udruge.

Zakon o ravnopravnosti spolova je u saborskoj proceduri, a u prijedlogu se predviđa i zaštita od spolnog uznemiravanja u kolektivnim ugovorima.

Marinović podržava donošenje takvog zakona, no tvrdi da je takav zakon već i ranije trebao biti donesen i da je cijela procedura trebala biti brža. Predsjednica Centra za ravnopornost spolova izrazila je sumnju da će se se zakon provoditi u praksi, te da će oni koji trpe seksualno uznemiravanje iskoristiti takvu zakonsku mogućnost.

Pročitajte više