U Iloku otvorene dvije izložbe

U prostorijama iločkoga Gradskog poglavarstva danas su otvorene Filatelistička izložba "Muka, smrt i uskrsnuće", izbor iz filatelističke zbirke iz fundusa sakralne i kulturne baštine Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, i Povijesna izložba "Hrvatsko plemstvo u Slovačkoj" autora dr. Jana Botika iz Povijesnog muzeja u Bratislavi.

Filatelistička izložba prikazuje više od 300 primjeraka poštanskih maraka s temom Kristove muke, smrti i uskrsnuća iz 23 europske zemlje. Marke su većim dijelom reprodukcije umjetničkih djela europskih starih majstora. Na otvorenju su ih redstavili otac Vatroslav Frkin, knjižničar Hrvatske franjevačke provincije, i prof. Ružica Černi iz Muzeja grada Iloka.

Dokumentarna izložba "Hrvatsko plemstvo u Slovačkoj" Povijesnog muzeja Narodnog muzeja u Bratislavi postavljena je u Iloku u suradnji s Veleposlanstvom Slovačke Republike u Zagrebu. Izložba prikazuje dolazak, život i ulogu hrvatskog plemstva u Slovačkoj, koje se u tu zemlju u 16. stoljeću sklonilo ispred Turaka. Po riječima ravnatelja Muzeja grada Iloka Mate Batorovića, osobito su istaknute plemićke obitelji Horvat-Stančić sa sjedištem u Stražkama, jedan rod Keglevića sa sjedištem u Bratislavi i drugi sa sjedištem u Topolčianky, te rod Grasalkovića, čija je palača u Bratislavi sjedište slovačke Vlade.

Izložbe je otvorio član iločkoga Gradskog poglavarstva Ivan Vrljić.

(Hina) xžd yjn

Pročitajte više