U imovinskoj kartici nove HDZ-ove ministrice ima promjena

Foto: Pixsell, Index

NOVA ministrica novokomponiranog Ministarstva turizma i sporta, HDZ-ova Nikolina Brnjac, ima promjena u imovinskoj kartici.

Brnjac, bivša državna tajnica u dva ministarstva – mora, prometa i infrastrukture do prošle godine te vanjskih i europskih poslova do ove – ima kredit u Zagrebačkoj banci od 154 tisuće eura koji će plaćati 300 mjeseci.

No, u ažuriranoj imovinskoj kartici narastao je iznos mjesečne otplate.

Naime, dok je Brnjac u prethodnoj imovinskoj kartici navodila da mjesečno za kredit izdvaja 5430 kuna, sada je taj iznos narastao na 913,79 eura, odnosno na 6885 kuna. Ugovorena kamata je 5,15.

Ministrica u imovinskoj kartici navodi dva stana u Zagrebu: jedan je kupljen kreditom, ima 81,35 metara četvornih, a drugi od 51,98 kvadrata dobio je suprug darovnim ugovorom.

Vrijednost prvog stana Brnjac je procijenila na milijun i 200 tisuća kuna, a drugog na 600 tisuća kuna. Oba stana nalaze se na prilično atraktivnoj lokaciji - u zagrebačkom Trnju.

U imovinskoj kartici promijenila se i plaća njenog supruga.

Nova verzija imovinske kartice Nikoline Brnjac by Index.hr on Scribd

Dok je u prethodnoj verziji imovinske kartice bilo navedeno da mu je neto plaća 210.804 kune te da radi u tvrtki Combis, sada se navodi da radi u Hrvatskom Telekomu te da mu neto plaća iznosi 20.500 kuna mjesečno. To znači gotovo 40 tisuća kuna više na godišnjoj razini.

Ministričin suprug je vlasnik i 20 godina starog glisera marke Leader 805 koji procjenjuje na 260 tisuća kuna. Kupio ga je od "primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada". Gospodin Brnjac stigao je i uštedjeti 26 tisuća eura, također "od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada". 

Povoljnu kamatu dobila kao djelatnica sveučilišta

Imovinska kartica Nikoline Brnjac bila je interesantna medijima prije nego što je postala ministrica. Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prijavljena je jer u karticu nije upisala automobil, a novinari su tražili objašnjenje što se dogodilo s brodom Damor 700 iz 2008. godine, vrijednim 260 tisuća kuna, koji je navodila u starijim imovinskim karticama.

Brnjac je rekla da su Damor 700 prodali 2018. godine baš za 260 tisuća kuna te tim novcem kupili brod koji sada imaju. Automobil, kaže, više nemaju, prodali su ga, suprug vozi službeni auto, a otkrila je i da joj je kredit od 154 tisuće eura "podijeljen u tri dijela": za jednu trećinu kredita kamatna je stopa 4,32 posto, za druge dvije svega 1,55 posto. Povoljnu je stopu dobila "kao sveučilišni djelatnik jer ja sam izvanredni profesor na Sveučilištu u Zagrebu, za što ne dobivam nikakvu novčanu naknadu", izjavila je prošle godine Brnjac, inače članica Visokog časnog suda HDZ-a.

 

Pročitajte više