U Iraku obješena trojica ISIL-ovaca. Odgovorni su za bombaški napad s 300 mrtvih

Ilustracija: EPA

U IRAKU su obješene tri osobe osuđene za umiješanost u eksploziju vozila bombe u Bagdadu, u kojoj je 2016. poginulo više od 300 ljudi, a stotine su ozlijeđene. Bio je to najsmrtonosniji pojedinačni bombaški napad u Iraku od invazije koju su predvodile Sjedinjene Države 2003. godine. 

Islamska država (ISIL) je preuzela odgovornost za napad. Ured premijera Mohammeda Shia al-Sudanija nije imenovao pogubljene ni rekao kada su osuđeni. Rečeno je da su pogubljenja izvršena u nedjelju i ponedjeljak. Vladin izvor potvrdio je novinskoj agenciji AFP da je Ghazwan al-Zawbaee, koji se smatra idejnim tvorcem napada ISIL-a, bio među onima koji su ubijeni. 

Požar zahvatio zgradu nakon eksplozije

3. srpnja 2016. vozilo napunjeno eksplozivom dignuto je u zrak pored prepunog trgovačkog centra u Karradi, pretežno šiitskom muslimanskom području iračke prijestolnice. Ljudi su uživali u noćnom izlasku nakon prekida dnevnog posta za sveti islamski mjesec ramazan, piše BBC.

Mnoge od žrtava poginule su u požaru koji je zahvatio zgradu nakon eksplozije bombe. Ministar unutarnjih poslova Mohammed Ghabban podnio je ostavku nakon eksplozije. Tadašnji premijer Mustafa al-Kadhimi optužio je Zawbaeeja da je "glavni krivac" iza tog napada i "mnogih drugih".

ISIL, sunitska muslimanska skupina, nekoć je kontrolirao 88.000 četvornih kilometara teritorija koji se protezao od istočnog Iraka do zapadne Sirije i nametnuo svoju brutalnu vlast nad gotovo osam milijuna ljudi. Unatoč porazu skupine na bojnom polju u Iraku 2017. i u Siriji dvije godine kasnije, procjenjuje se da su tisuće militanata i dalje aktivne u obje zemlje.

Pročitajte više