U Iraku ubijeno 27 prosvjednika, napadali su službene zgrade

Foto: EPA

NA JUGU Iraka policija je tijekom gušenja prosvjeda ubila 27 prosvjednika dok su napadali službene zgrade, među kojima i iranski konzulat u svetom šijitskom gradu Najafu.

Kako bi obuzdale nasilje, vlasti su smijenile generala kojeg su ranije uputile da "uvede red na jugu Iraka", gdje od 1. listopada traje prosvjedni pokret desetljećima neviđenog intenziteta.

Sinoć je zapaljen iranski konzulat, a u nasilju je smrtno stradalo više od 380 osoba i 15.000 ih je ranjeno, prema procjeni AFP-a na temelju bolničkih i policijskih podataka. 

Prosvjednici ne posustaju

U Nasiriji je ubijeno 25 prosvjednika i više od ih 200 je ranjeno u nekoliko sati nakon što su iz Bagdada stigla policijska pojačanja, rekli su liječnici. Ali prosvjednici ne posustaju.

Oni su zapalili policijski stožer i okružili vojno zapovjedništvo pokrajine gdje se nalaze ruševine drevnog grada Ura. Zatim su formirali pogrebnu povorku za "mučenike" u središtu grada, prkoseći ranije uvedenom policijskom satu uz povike "do pada režima". 

Više desetaka naoružanih plemenskih boraca rasporedilo se uz autoput iz Bagdada kako bi spriječili dolazak novih policijskih pojačanja iz glavnog grada.

Sjevernije u Najafu stotine prosvjednika su izvikivale parole "Iran van" i "pobjeda Iraku".

Blizu iranskog konzulata ubijena su dvojica prosvjednika.

Pročitajte više