U Iranu blokiran internet, u prosvjedima više od 100 mrtvih?

Foto: EPA

IAKO je internet u Iranu i dalje gotovo potpuno blokiran, prosvjedi zbog smanjivanja subvencija na gorivo traju već šesti dan. 

Pristup internetu očito je blokiran kako bi se onemogućila organizacija i koordinacija prosvjeda, ali i kako bi se onemogućilo izvještavanje o nasilnom gušenju prosvjeda. 

>> Zašto su u Iranu i Ekvadoru masovno izašli na ulice? Jer benzin košta 3-5 kuna

Međunarodna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International objavila je da je više od stotinu prosvjednika ubijeno - u manje od tjedan dana.

To, kako piše Amnesty International, potvrđuju provjerene videosnimke, svjedočanstva očevidaca koji su bili na terenu i informacije koje su prikupili aktivisti za ljudska prava izvan Irana.

Amnesty International: Najmanje 106 ubijenih 

Sve skupa daje jezivu sliku iranskih sigurnosnih snaga koje ilegalno ubijaju prosvjednike, koristeći pretjeranu i često ubojitu silu kako bi razbile prosvjede u više od 100 iranskih gradova. 

Amnesty je analizom izvještaja i dokaza došao do brojke od 106 mrtvih u 21 gradu u Iranu, no vjeruje kako je stvarni broj mnogo viši od toga, prema nekim izvještajima i do 200. 

Iranske sigurnosne snage tvrde da su prosvjednici ubili dvojicu policajaca i barem pet članova Korpusa Islamske revolucionarne garde i paravojnih snaga Basidž. 

Snajperi pucaju na prosvjednike

Na videosnimkama koje je dobio Amnesty navodno se mogu vidjeti sigurnosne snage koje koriste vodene topove, suzavac, palice, ali i vatreno oružje kako bi rastjerale prosvjednike. Slike čahura metaka koje su ostale na tlu i velik broj mrtvih sugeriraju da su koristili prave metke. 

Očevici su također posvjedočili da snajperi pucaju na prosvjednike s krovova, a u jednom slučaju i iz helikoptera.

"Vlasti moraju okončati ovaj brutalni i smrtonosni obračun odmah i pokazati poštovanje prema ljudskom životu", izjavio je direktor Amnestyja za Bliski istok i Sjevernu Afriku Philip Luther.

"Učestalost i ustrajnost smrtonosne sile protiv mirnih prosvjednika u ovim i prošlim prosvjedima, kao i sistematska nekažnjivost sigurnosnih snaga koje ubijaju prosvjednike, izazivaju ozbiljan strah da je korištenje smrtonosnog oružja za razbijanje prosvjeda postalo državna politika", dodao je Luther.

Ajatolah Hamenei krivi kontrarevolucionare i neprijatelje Irana

Podsjetimo, val prosvjeda izazvala je odluka predsjednika Hasana Rohanija da se smanje subvencije na benzin kako bi se 2,5 milijardi dolara iskoristilo za socijalnu pomoć siromašnima. Cijena benzina skočila je za 50% preko noći, što je razbjesnilo znatan dio Iranaca.

No cijena benzina u ovoj naftom bogatoj zemlji i dalje je među najnižima u svijetu. Litra benzina nakon poskupljenja iznosi 15 tisuća iranskih riala, odnosno oko dvije i pol kune. Usporedbe radi, u Hrvatskoj iznosi oko 10 kuna.

Osim ukidanja subvencija, Irance muče rast cijena hrane i drugih potrepština te drastična inflacija, što je zasigurno dijelom i posljedica sankcija koje je američki predsjednik prošle godine ponovo uveo Iranu nakon izlaska iz Iranskog nuklearnog sporazuma. 

Vrhovni vođa iranske države ajatolah Ali Hamenei podržao je povećanje cijena, a za prosvjede je optužio protivnike režima, odnosno "kontrarevolucionare" i "neprijatelje Irana" koji su krivi za "sabotažu". Prosvjednike je pak nazvao huliganima.

Iranska revolucionarna garda zaprijetila je u ponedjeljak da će poduzeti "odlučnu i revolucionarnu akciju" ako se neredi koje su potaknuli "zakleti i zli neprijatelji Irana" ne prekinu. A sudeći prema izvještaju Amnestyja, tu su prijetnju već počeli ispunjavati.

Pročitajte više