U Irskoj nađene drevne, čudne strukture. Možda su bile putokaz za pogrebnu povorku

Arheolozi su na području Baltinglassa u Irskoj otkrili skupinu rijetkih i tajanstvenih neolitskih spomenika. Radi se o  takozvanim cursusima, izduženim uskim rovovima. Do sada ih je u Irskoj pronađeno samo dvadesetak, svaki je bio postavljen pojedinačno ili u paru. 

No znanstvenici su tijekom nedavnih istraživanja pronašli pet cursus spomenika, što bi moglo pružiti novi uvid u to za što su točno služili. Naziv "cursus" dolazi od prijašnje, napuštene hipoteze da se možda radi o udubinama koje su ostale iza rimskih kočija. No, kako je posljednjih desetljeća otkriveno sve više ovakvih struktura, obično u blizini drugih velikih spomenika poput Stonehengea, njihova prava svrha je postala misterij.  

Možda stari i 6000 godina

Većinu su iskopali drevni stanovnici tog područja između 4000. i 2400. godine prije Krista. Radilo se o strukturama ukopanim u zemlju s nekoliko unutarnjih elemenata. Nekima od njih su kasnije dodani drveni stupovi, piše Science Alert

Arheolog James O'Driscoll sa Sveučilišta Aberdeen u Ujedinjenom Kraljevstvu je pomoću LIDAR-a, odnosno laserskim putem proučavao područje Baltinglassa i otkrio skrivene i zanimljive uzorke - pet cursus struktura, od kojih je najduža bila dugačka 427 metara. 

"Njihova jedinstvena morfologija, položaj i orijentacija nude uvid u ritualne i ceremonijalne aspekte drevnih poljoprivrednih zajednica koje su nastanjivale područje Baltinglassa", navodi O 'Driscoll.

"Cursus je vjerojatno služio kao putokaz"

Iako za sada nema puno čvrstih dokaza koji bi objasnili njihovu namjenu, postoje određeni faktori koji bi mogli rasvijetliti svrhu cursusa: njihov položaj u odnosu na grobna mjesta, orijentacija u smislu putanje Sunca i njihovo poravnanje s brdima i dolinama. 

Ovi aspekti ukazuju na to da su ove strukture možda korištene za prijevoz mrtvih do mjesta ukopa, i zagrobnog života, uz pratnju pogrebne povorke. "Cursus je vjerojatno služio kao putokaz prema posljednjem počivalištu koje je u Baltinglassu bilo namjerno pozicionirano izvan vidokruga povorke ili uz sam cursus", objašnjava O'Driscoll. 

"Daljnja analiza cursus spomenika s područja Baltinglass, ali i drugdje u irskoj, mogla bi nam pružiti bolje razumijevanje rituala i ceremonijalnih praksi srednjeg neolitika", dodaje. 

Istraživanje naziva Exploring the Baltinglass cursus complex: routes for the dead objavljeno je u časopisu Antiquity. 

Pročitajte više