U Italiji 21.000 hrvatskih radnika radi legalno i do 15.000 "na crno"

U Italiji je legalno zaposleno oko 21.000 hrvatskih radnika, a procjenjuje se da ih još 7000 do 15.000 radi "na crno", rekao je danas na konferenciji za novinare voditelj riječkog Ureda Udruge za pomoć pri ostvarivanju socijalnih prava radnika (USPAAS) Erik Fabijanić.

Većina hrvatskih radnika u Italiji je s područja Primorsko-goranske i Istarske županije, a broj legalno zaposlenih povećan je nakon 2003. kad je talijanska vlada omogućila legalizaciju svih useljenika, kazao je Fabijanić.

Ured Udruge USP-AAS-a osnovali su Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i talijanska sindikalna organizacija za skrb o pravima talijanskih radnika u inozemstvu i strane radnike u Italiji (INCA). Udruga je registrirana za djelatnost u socijalnoj skrbi u Rijeci prije dvije godine, a usluge ne naplaćuje. Pri Udruzi djeluje i Ured INCA-e.

Fabijanić je kazao da se u dvije godine riječkom Uredu USP-AAS-a i INCA-e javilo oko 5500 osoba, a obrađeno je oko 3200 predmeta. Oko četvrtine korisnika usluga zatražilo je pomoć u vezi s radom u Italiji, a ostali dio korisnika uglavnom su umirovljenici. U Hrvatskoj ima oko 10.000 umirovljenika koji ostvaruju talijansku mirovinu.

Najviše hrvatskih radnika u Italiji radi u građevinarstvu, turizmu, metalnoj industriji, cestovnom prijevozu i zdravstvu. Imaju KV ili VKV te VŠS i VSS.

Osobama koje zatraže pomoć u riječkom Uredu USP-AAS osigurava se potpora pri legalizaciji boravka u Italiji i osiguranju osnovnih radnih prava te provjeri uvjeta za ostvarivanje mirovine. Ured pomaže pri ostvarenju obiteljskog doplatka, otpremnina i u radnim parnicama.

Glavni tajnik inozemnog Odjela INCA-e Antonio Bruzzese kazao je da INCA djeluje u 28 europskih zemalja. U Italiji ima 892 ureda te još oko 100 u inozemstvu. INCA na godinu primi oko šest milijuna osoba i obradi oko dva milijuna predmeta. Osnivači INCA-e su talijanski sindikati, a financira se iz državnog proračuna, kazao je Bruzzese.

Na novinarski upit pridonosi li potpora riječkog Ureda USP-AAS-a odljevu deficitarne radne snage iz Hrvatske u Italiju, predsjednica SSSH i članica Nadzornog odbora USP-AAS-a Vesna Dejanović kazala je da radnici u Italiju odlaze iz egzistencijalnih razloga jer bi u Hrvatskoj bili na zavodu za zapošljavanje ili bi primali znatno manje plaće.

(Hina) xhšup ydd

Pročitajte više