U ITALIJI KAŽNJENA VLADINA KOALICIJA

U Italiji su na izborima za Europski parlament. Izborna mjesta zatvorena u nedjelju u 22 sata, a prema prvim rezultatima koji su načinjeni na osnovu ispitivanja najviše je glasova dobila Maslina, a slabo je prošao pokret Naprijed Italijo premijera Silvija Berlusconija.

Ujedinjeni za Maslinu, koja okuplja stranke ujedinjene oko predsjednika Europske komisije Romana Prodija dobila je između 30 i 33 posto glasova, pokret Naprijed Italijo dobio je između 20 i 23 posto glasova, dok je Nacionalni savez potpredsjednika vlade Gianfranca Finija dobio između 10 i 12 posto.

Berlusconi je rekao da bi bio zadovoljan sa 25 posto glasova (njegova stranka je toliko dobila na posljednjim europskim izborima, ali je na talijanskim parlamentarnim dobila 29 posto). Komunistička obnova je dobila nešto više glasova, odnosno oko 6,5 posto. Kao i u ostalim europskim zemljama tako je i u Italiji kažnjena koalicija na vlasti. Na birališta je izašlo oko 60 posto od 50 milijuna birača koji su trebali izabrati 78 europarlamentaraca.

(Hina) xst ysb

Pročitajte više