U Italiji traje velika istraga. Mafija krala novac iz europskih fondova

Foto: EPA

Policija je na Siciliji uhitila 37 osoba, od kojih se za neke smatra da su članovi mafije. Radi se o istrazi velike prevare kojom su izvlačili europski novac namijenjen za subvenciju poljoprivrede, prenosi Guardian. Tijekom prošle istrage 91 osoba je uhićena u studenom 2022. U periodu od 2010. do 2017. prevarom su dobili preko 5 milijuna eura. Subvencije su pokrile novac za tisuće hektara nepostojeće zemlje na istočnom dijelu Sicilije. 

Istražitelji su rekli da je mafija surađivala s "radnicima bijelih ovratnika", koji su približili kriminalce s birokracijom EU. Sudionici u prevari također su izveli stotine prevara protiv Agee, talijanske agencije koja financira poljoprivredu.

Prošle godine započela je nova istraga. Oslanja se na svjedočenja troje suradnika koji su bili dio Batanesi mafijaške skupine, jedne od najstarijih mafijaških obitelji na otoku. Navodno nova prevara uključuje više od 150 kompanija. Optužbe uključuju kriminalno organiziranje, ucjenjivanje, prevaru države, pranje novca i pokušaje nasilja.

Seljacima koji su odbili sudjelovati u prevari devastirana je zemlja, ubijana stoka...

U Messini su uhićeni članovi Batanesi, Bontempo Scavo i Tortorici klanova. Batanesi i Bontempo Scavo inače su u sukobu već godinama, ali nedavno su stali na kraj razmiricama i udružili se u kriminalu.

U dokumentima originalne istrage zabilježeno je da je jedan službenik napisao da je često jedan poziv šefa mafije dovoljan da seljak preda svoju zemlju. "Šef je samo trebao nazvati seljaka da mu ukrade zemlju. Često su se toliko bojali samog imena mafijaša, da su predali zemlju bez da se uopće pokušaju pobuniti, toliko su se bojali odmazde." Seljacima koji su odbili sudjelovati u prevari devastirana je zemlja, ubijana stoka, a nekima su čak i zapalili kuće.

Iskorištavanje europskih fondova sve je unosnije za sicilijansku mafiju. Nekoć moćnu obitelj Cosa Nostra zamijenila je obitelj iz Kalabrije, Ndrangheta, koja se bavi krijumčarenjem droge.

Pročitajte više