U Italiji uskoro zabrana nošenja burki u školama

TALIJANSKA ministrica za jednakost spolova Mara Carfagna zalaže se za zabranu nošenja burki i nikaba u školama. "Zalažem se za izmjenu zakona koji bi u Italiji zabranio nošenje burki i nikaba koje su simbol represije i onemogućavanja politike razvijanja", naglasila je ministrica. Pokrivala ne simboliziraju vjeru, već negiraju osnovna prava svake ženske osobe, kao što je pravo na obrazovanje i zaposlenje.

Carafagna je naglasila kako će se savjetovati s ministrom za unutarnje poslove Robertom Maronijem i ministricom za školstvo Mariastelio Gelmini u vezi ove izmjene zakona, prenose talijanski mediji.  "Zabrana nošenja burki i nikaba u školama koje su prostor za integraciju i emancipaciju je jako važno i bitno", rekla je ministrica.

Sličan incident izazvao je i predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy kada je izjavio kako su burke simboli represije ženskih osoba i kako nemaju mjesta u Francuskoj. U Francuskoj su 2004. godine učenicima državnih škola zabranili javno nošenje bilo kakvih vjerskih simbola.

Pročitajte više